nieuws

Asielzoekerscentrum Beverwaard nog steeds grotendeels leeg

Het omstreden asielzoekerscentrum in Rotterdam-Beverwaard staat nog altijd voor een groot deel leeg. Honderden noodgebouwen zijn wel ingericht, maar worden niet gebruikt, zeggen vluchtelingen die er verblijven woensdag.
Rolluiken blijven in veel gevallen ook overdag gesloten en uit veel schoorstenen komt geen rook. Sommige bewoners zeggen dat zo'n driehonderd tijdelijke woningen nog steeds onbezet zijn. Anderen noemen een getal van zeker tweehonderd.
In het azc is plaats voor zeshonderd mensen. De opvang opende afgelopen augustus na forse vertraging de deuren. Volgens de gemeente Rotterdam was het de bedoeling dat het aan het eind van dit jaar zou volstromen.
Oorzaak van de leegstand is dat er veel minder asielzoekers naar Nederland komen dan gedacht. Er was gerekend op 60.000 asielzoekers, maar dat wordt uiteindelijk de helft minder.
'Thank you Nederland'
De vluchtelingen die momenteel wel al in de Beverwaard wonen, komen voornamelijk uit Syrië en Irak. Sommigen zitten met hun hele gezin in het azc, anderen zijn helemaal alleen naar Nederland gekomen.
De bewoners zeggen het uitstekend naar hun zin te hebben in Nederland en de Beverwaard. Kinderen zitten op voetbal en zouden al goed Nederlands spreken. Ouderen bedienen zich in woord en gebaar van het Engels. "Thank you Nederland, thank you for everything."
Ophef
De komst van het azc zorgde een jaar geleden voor veel ophef in de Beverwaard. Bewoners zagen het niet zitten dat er zeshonderd vluchtelingen in hun wijk zouden komen wonen.
Een informatiebijeenkomst waar burgemeester Ahmed Aboutaleb uitleg gaf over zijn plannen, liep uit de hand. De sfeer was grimmig en na afloop ontstonden opstootjes.