nieuws

Advocaat: 'Aanhouding anti-Wilders-demonstranten onterecht'

De vrouwen die eind januari in Spijkenisse werden opgepakt tijdens een bezoek van PVV-leider Geert Wilders, mochten daar gewoon demonstreren. Volgens de advocaat van de vrouwen heeft justitie de zaak tegen zeven vrouwen geseponeerd.
In totaal werden tien vrouwen opgepakt. Drie zaken zijn nooit naar het Openbaar ministerie (OM) doorgestuurd.
Wilders kwam in januari 'verzetsspray' uitdelen tegen de in zijn ogen 'islamitische testosteronbommen' die naar Nederland kwamen.
De vrouwen waren aangehouden vanwege een plaatselijk samenscholingsverbod. Maar dat verbod geldt niet voor demonstreren, omdat dat een grondrecht is, aldus justitie.
Het oordeel van het OM staat haaks op wat burgemeester Mirjam Salet van Nissewaard en minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) na de aanhouding zeiden. Volgens hen was de aanhouding terecht en had de politie goed gehandeld.

Reactie

De gemeente Nissewaard zegt in een schriftelijke reactie dat de aanhouding wegens het niet tonen van het paspoort is geseponeerd.
''Maar vervolging op basis van de Wet Openbare Manifestatie wordt nog steeds onderzocht. Voor die wet is een aanwijzingsbesluit noodzakelijk. Dat besluit was er ook en is voorafgaande aan de demonstratie door het OM, de politie en de gemeente genomen.''