nieuws

Belgisch Mediahuis wil TMG overnemen

telegraafbezorger
telegraafbezorger
De Belgische krantenuitgever Mediahuis en VP Exploitatie, de grootaandeelhouder van Telegraaf Media Groep (TMG), willen het mediaconcern overnemen. Daarvoor hebben ze een bod neergelegd, dat het moederbedrijf van De Telegraaf een waarde geeft van 243 miljoen euro. Als de overname slaagt, zijn bijna alle Nederlandse kranten in Belgische handen.
Mediahuis en VP Exploitatie bieden 5,25 euro per aandeel op TMG, dat liet weten het bod zorgvuldig te zullen bestuderen. VP Exploitatie is het investeringsbedrijf van de familie Van Puijenbroek, die circa 40 procent van het concern in handen heeft.
De twee willen Mediahuis en TMG ,,combineren tot een toonaangevend multimediabedrijf dat ook op de lange termijn succesvol blijft op de Nederlands-Belgische markt''. De Telegraaf kan daarin zijn eigen koers blijven varen. TMG is ook het moederconcern van gratis dagblad Metro, de regionale krantengroep HMC, websites als Geenstijl en Jaap.nl en puzzeluitgever Keesing. Ook is het mede-eigenaar van radiozenders als Sky Radio en Veronica.
Mediahuis is in Nederland al eigenaar van NRC Media en de Limburgse regionale kranten. De Persgroep uit België is eigenaar van het AD, de Volkskrant en Trouw, en bezit daarnaast de regionale kranten die vroeger samen Wegener vormden.
Journalistenvakbond NVJ gaf aan dat een overname van TMG op termijn slecht kan zijn voor de pluriformiteit van het medialandschap. Als twee Belgische bedrijven de Nederlandse markt domineren, kunnen volgens de NVJ freelancers nog minder te zeggen krijgen en de tarieven onder druk komen te staan.
NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch, zelf een Vlaming wiens krant sinds 2015 eigendom is van Mediahuis, denkt dat TMG blij mag zijn met een overname. Volgens hem heeft Mediahuis hart voor zijn producten en ervaring met het maken van kranten die lezers willen en verklaart dat het Belgische succes op de Nederlandse markt.
De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) stelde dat aandeelhouders van TMG waarschijnlijk erg blij zullen zijn. ,,Dit bod biedt een geweldige ontsnapping voor aandeelhouders uit een onderneming met een zwalkend beleid en een ongeloofwaardige strategie om geld te verdienen'', aldus adjunct-directeur Errol Keyner van de VEB. Het aandeel eindigde woensdag op de beurs in Amsterdam bijna 44 procent hoger op exact 5 euro.