nieuws

DELTA moet netwerkbedrijf Enduris verkopen

Logo Rijnmond InZaken
Logo Rijnmond InZaken
Het financieel geplaagde Zeeuwse energiebedrijf DELTA moet zijn gezonde netwerkbedrijf Enduris aan een externe partij gaan verkopen om uit de problemen te komen. Dat hebben het kabinet en de aandeelhouders gezamenlijk geconcludeerd, nadat een aantal andere oplossingen niet haalbaar is gebleken. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) heeft dat woensdag bekendgemaakt.
De afgelopen tijd zijn meerdere scenario's onderzocht. Een reddingsplan waarbij DELTA het lucratieve netwerkbedrijf Enduris en zijn aandeel in waterbedrijf Evides zou verkopen aan een nieuw op te richten Zeeuws nutsbedrijf haalde het niet. De bijdrage die de aandeelhouders van DELTA, waaronder gemeenten, hierbij zelf zouden moeten leveren, ging hun financiële draagkracht te boven.
DELTA is mede-eigenaar van de noodlijdende kerncentrale in Borssele. De verkoop van gezonde bedrijfsonderdelen zou voldoende moeten opleveren om de slechte financiële positie het hoofd te kunnen bieden, maar ook om de nucleaire veiligheid te borgen. DELTA verkocht onlangs al het onderdeel DELTA Retail aan het Zweedse EQT Infrastructure voor 488 miljoen euro.
Het kabinet gelooft dat het gaat lukken om Enduris te verkopen en daarbij ook afspraken te maken over behoud van de werkgelegenheid in Zeeland.