nieuws

Rotterdam staat vol met hekken

tourparcours.cropresize.tmp.jpg
tourparcours.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM - In het centrum van Rotterdam zijn veel wegen sinds donderdagavond afgesloten. In voorbereiding op de start van de Tour de France zijn achtduizend hekken neergezet langs het parcours van de proloog.
Volgens de organisatie is alles uitstekend verlopen. De afzettingen stonden zelfs uren eerder op hun plaats dan gepland. Wel liep in de vroege avond het verkeer in de stad volledig vast; zie ook het bericht Verkeersinfarct in Rotterdam door Tour de France.
De eerste tourrijders zijn vrijdagochtend begonnen met hun trainingsrondjes. Zevenvoudig Tourwinnaar Lance Armstrong is zeer te spreken over de proloog in Rotterdam. Via Twitter laat de Amerikaan weten dat het een snel parcours is, met snelle bochten, waar je een beetje last van de wind hebt.
Het parcours van de proloog is bijna negen kilometer lang en loopt van het Zuidplein via de Dordtselaan, de Erasmusbrug, de Boompjes, de Willemsbrug en het Noordereiland weer terug naar het Zuidplein. Vrijdag mogen de wielrenners het parcours verkennen en een training afwerken. Zaterdag is de proloog en zondagavond worden de wegen weer vrijgegeven. Maandag begint de afsluiting van het Hofplein, dat de hele maand juli wegens werkzaamheden dicht gaat.
Luister naar een reportage van Jelle Gunneweg over de opbouw van het parcours:

Waarschuwing voor hitte

De EHBO waarschuwt voor de gevolgen van de hitte tijdens de start van de Tour. Vrijdag en zaterdag worden hoge temperaturen verwacht en als mensen onbeschermd in de zon zitten, bestaat de kans dat ze onwel worden. De hulpdiensten hebben vanwege de hitte extra maatregelen genomen. Elke EHBO-post heeft airconditioning en er zijn koelkasten geregeld. Vrijdag zijn er vijftig vrijwilligers in touw bij de EHBO, tijdens de proloog zijn dat er 120.