nieuws

Brugwachter is doorrijders onder slagbomen meer dan zat

De gemeente Rotterdam gaat strenger controleren op mensen die nog net over bruggen rijden en lopen, terwijl de slagbomen al naar beneden gaan. Het levert volgens brugwachter Arie Dekker levensgevaarlijke situaties op.
''Als de scholen beginnen zie ik regelmatig ouders met kinderen op de fiets, die nog snel onder de bomen doorschieten. Dan denk ik: mensen wat doen jullie toch, dat hoofd is echt niet harder dan die boom'', aldus de brugwachter.
Uit onderzoek blijkt dat twee derde van de mensen het niet zo nauw neemt met de stoplichten bij bruggen. Rollators, fietsen en zelfs kinderwagens worden onder de slagbomen door geduwd.
Dekker: ''Je kunt een noodstop doen, maar dat heeft grote gevolgen. Als je een noodstop doet moet de storingsdienst komen om de brug weer op te starten. Dus dat probeer je liever niet te doen.''
Gemeente en politie beginnen daarom donderdag met waarschuwingsacties op de bruggen in Rotterdam, te beginnen bij de Mathenesserbrug. Als de waarschuwingen onvoldoende helpen, volgen bekeuringen.
De boete voor voetgangers is 65 euro en voor automobilisten meer dan 200 euro.