nieuws

Gemeenteraad beslist over Collectiegebouw Museumpark

Maquette van het Collectiegebouw
Maquette van het Collectiegebouw © Erasmus MC
De Rotterdamse gemeenteraad beslist vandaag of het Collectiegebouw voor museum Boijmans-Van Beuningen in het Museumpark gebouwd kan gaan worden. Een jaar geleden gaf de raad al haar akkoord onder een aantal voorwaarden.
Vandaag moet de laatste twijfel over de financiële risico's voor de gemeente worden weggenomen voordat de bouw kan beginnen.

Duurder

De bouw van het Collectiegebouw gaat ruim zestig miljoen euro kosten, dat is ruim acht miljoen euro meer dan in eerste instantie begroot.
Stichting De Verre Bergen investeert 17 miljoen euro en de gemeente gaat een lening aan voor het resterende bedrag. Via een 40-jarig huurcontract wordt die lening door Museum Boijmans afbetaald.
Daarnaast is er de eis om 70 procent van het depot te verhuren aan particuliere verzamelaars, alleen die wordt nu niet gehaald omdat potentiële gegadigden nog niet definitief hun handtekening willen zetten. Stichting De Verre Bergen dekt de eerste vijf jaar het financiële risico van onderverhuur af.

Omstreden

Het ontwerp van een glimmende bloempot stuitte op veel tegenstand van omwonenden, Erasmus MC en liefhebbers van het Museumpark. Het zou te groot, te spiegelend en te onrustig voor de ziekenhuispatiënten zijn.
Via een procedure bij de Raad van State is een aantal aanpassingen aan het ontwerp aangebracht. Zo zal het depot aan de zijde van het Erasmus MC minder spiegelen, waardoor eventuele prikkels bij patiënten moet worden weggenomen. Ook wordt de mogelijke inkijk vanaf het terras van het Collectiegebouw verhinderd.
Museum Boijmans krijgt jaarlijks een subsidie van 2,5 miljoen euro voor de exploitatie van het toekomstige Collectiegebouw. Als de gemeenteraad vandaag akkoord gaat, dan kan de bouw volgend jaar beginnen.