FEYENOORD

Hoe dan? We gaan naar Tirana, maar het stadion is superklein

Ontlading bij de Feyenoorders: de finale in Tirana is een feit
Ontlading bij de Feyenoorders: de finale in Tirana is een feit © Andre Weening/Orange Pictures
Feyenoord staat eindelijk weer eens in een Europese finale. Duizenden supporters willen hier natuurlijk bij zijn. Maar hoe realistisch is dat eigenlijk?
Na de zinderende halve finale donderdagavond in het Stade Velodrome tegen Olympique Marseille kwalificeerde Feyenoord zich voor de finale die gespeeld gaat worden op 25 mei om 21:00 uur in het Air Albania Stadium in de hoofdstad van Albanië, Tirana. Helaas is de capaciteit van dit stadion niet erg groot. Er kunnen namelijk maar 22.500 toeschouwers in. Dat wordt dus heel hard je best doen voor een kaartje.
We zetten voor je op een rijtje wat op dit moment bekend is over de verdeling van de kaarten en hoe je er eentje kunt bemachtigen. En als je er dan eentje te pakken hebt gekregen, hoe kom je dan in Tirana? En moet je een mondkapje op? En wat kost een biertje daar eigenlijk?

1. Hoe kom je aan een kaartje?

3.890 kaarten voor supporters van Feyenoord
Officieel is er nog niets bekend over de verkoop van kaarten voor de finale in Tirana van de Conference League tussen Feyenoord en AS Roma op 25 mei. Bronnen rondom supportersvereniging FSV De Feijenoorder zeggen wel dat er overleg is geweest met de Europese supportersvereniging FSV. En die heeft weer overleg gehad met de UEFA, die de finale organiseert.
De UEFA reserveert 3.890 kaarten voor supporters van Feyenoord. Dat staat in een vertrouwelijk verslag van het UEFA-overleg waarbij naast bestuurders van FSV De Feijenoorder ook vertegenwoordigers van AS Roma en Leicester City aanwezig waren. Supporters van Feyenoord kunnen een kaartje kopen via de website van de UEFA. Feyenoord stuurt volgens het gespreksverslag lijsten naar de UEFA met namen van ongeveer 1.100 supporters die een Diamant- of Goldcard hebben. Zij bezoeken (bijna) elke uitwedstrijd van Feyenoord en krijgen de eerste dag voorrang bij de kaartverkoop.
De UEFA stuurt ze een inlogcode die ze vanaf de eerste dag van de kaartverkoop kunnen gebruiken om een kaartje te kopen. "Die gaan waarschijnlijk allemaal op", aldus de bronnen. De tweede dag kunnen Silvercard-houders met voorrang een kaartje kopen. Vanaf de derde dag van de verkoop kan elke supporter van het Legioen een kaartje kopen.
3.000 kaarten voor de BVO Feyenoord
Buiten deze 3.890 kaarten voor supporters zou de UEFA zo'n 3.000 kaarten aan Feyenoord ter beschikking stellen. Die kunnen ze gebruiken voor relaties, de zogeheten clubbobo's maar ook voor supporters.
4.000 kaarten vrije verkoop wereldwijd
Verder stelt de UEFA nog 4.000 kaarten beschikbaar voor vrije verkoop. Iedereen in de hele wereld kan proberen om zo'n kaartje te bemachtigen.
Zwarte markt voor de deur van het stadion
De verwachting is dat een deel van de kaarten ter beschikking gesteld wordt aan de lokale bevolking. Supporters zonder kaartje die op de bonnefooi naar Tirana afreizen kunnen een poging wagen op de zwarte markt zo'n kaartje te bemachtigen. De kans is groot dat de prijzen van zulke kaartjes op zullen lopen.

2. Hoe kom ik in Tirana?

Je kunt natuurlijk altijd de auto pakken en zelf naar Tirana gaan. Maar dan ben je wel even onderweg. De afstand tussen Rotterdam en Tirana is 2.200 kilometer, 1.000 kilometer verder dan naar Marseille.
Voor de halve finale in Marseille regelde supportersvereniging FSV De Feijenoorder bussen. "De nachtslots voor vliegtuigen om te landen op Schiphol waren al op", aldus de bronnen rondom FSV De Feijenoorder.
Omdat het 25 uur rijden naar Tirana is, wil FSV De Feijenoorder toch een aantal vliegtuigen charteren. Ze denken erover om dan de volgende ochtend terug te vliegen in plaats van meteen na de wedstrijd, volgens de bronnen. Sommige supporters zullen wellicht een hotel boeken omdat ze geen nacht willen missen. Anderen zullen de hele nacht in de stad doorgaan. "De verwachting is dat ze na deze wedstrijd nog wel even willen blijven."
Andere mogelijkheid is vliegen vanaf Brussel en van Brussel met bussen terug naar Rotterdam. "Ze zijn nog aan het uitzoeken wat het handigst is."

3. Mondkapjes paraat in Tirana, anders kom je het stadion niet in

De Europese coronaregels gelden ook in Albanië. Sinds 1 mei 2022 gelden er geen inreisbeperkingen meer, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het is altijd handig om voor vertrek deze website nog even te checken zodat de kans op problemen in Albanië minimaal is.
Om het stadion in te komen moet je volgens de bronnen rondom FSV De Feijenoorder een mondkapje op. "In elk geval tijdens de controle bij de ingang. Als je op je plek zit, kan hij waarschijnlijk wel af. Dan controleren ze niet meer, heb ik gehoord."
De ambassade van Albanië was vrijdag telefonisch niet bereikbaar om te bevestigen of mondkapjes in het stadion verplicht zijn.

4. Hoe gaat de politie in Tirana om met supporters?

De bronnen rondom FSV De Feijenoorder hebben gehoord dat de politie niet zoveel ervaring heeft met supporters en dat ze onderbezet zijn. Dat geldt ook voor de stewards. "We verwachten lange rijen, overal", staat in het verslag van het UEFA-overleg met de supportersverenigingen. "Ze krijgen nu wat extra training via de UEFA. Het is natuurlijk maar een kleine stad met een relatief klein stadion", voegt een bron rondom FSV De Feijenoorder toe.
De verwachting is dat de sfeer gemoedelijker zal zijn dan in Marseille. De aanhang van Olympique is berucht vanwege de gewelddadige reputatie van de supporters. "Er is een grote groep Noord-Afrikanen die de politie in Marseille niet aankan. Zij zijn de politie de baas in bepaalde buurten."
Feyenoordsupporters meldden achteraf dat ze belaagd werden door een grote groep Algerijnen die met hen op de vuist wilden. "Een groep sterke mannen heeft ons verdedigd", zegt een Feyenoord-supporter die erbij aanwezig was. "Wij waren met 1.500 en zij met 400. Maar die 400 wilden allemaal vechten terwijl van onze groep niemand dat wilde."
De politie in Marseille spoot traangas naar supporters van Feyenoord
Supporters van AS Roma zijn ook niet allemaal lieverdjes maar ze zijn niet zo agressief als de groep in Marseille die uit was op matpartijen, weten supporters die bij de wedstrijd aanwezig waren.
In het UEFA-verslag staat dat er twee fanzones komen op afstand van een kilometer van het stadion, met drank, eten en muziek. De fanzones van Feyenoord en AS Roma zullen twee kilometer uit elkaar liggen. De hoop en verwachting is dus dat de wedstrijd gemoedelijk zal verlopen.

5. Waar moet je zijn voor bier en hoe duur is het?

Het is wel handig om te weten dat Albanië nog geen lid is van de Europese Unie en een eigen munt heeft, namelijk de Lek. Eén euro is ongeveer 120 Lek waard. Op veel plaatsen in de stad kun je vaak ook met euro's betalen en kun je pinnen.
Volgens verschillende reiswebsites zijn de Albanezen echte bierdrinkers en zijn er genoeg bars waar je terecht kunt voor een glas met goud vocht, dat blijkbaar vaker dan hier in halve liters geserveerd wordt. Bestel je een lokaal gebrouwen biertje, dan ben je goedkoop uit en betaal je zo'n 200 Lek. Lokale biermerken zijn bijvoorbeeld Birra Tiran (het populairste bier van het land) en Birra Korça, dat onder andere rood en zwart bier brouwt. Wil je toch liever een Heineken of een ander biertje dat niet uit Albanië komt, dan betaal je meer: zo'n 300 Lek.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl