nieuws

FNV-leden Shell niet akkoord met cao, CNV wel

Shell Pernis
Shell Pernis
FNV'ers hebben het eindbod van Shell verworpen voor een nieuwe cao voor de 1800 medewerkers in Pernis en Moerdijk. Opvallend is dat de leden van de CNV wel akkoord zijn gegaan.
''Het loonbod is te laag. Onze leden willen in 2016 1,5 procent en in 2017 1,75 procent loonsverhoging. We vinden dat geen onredelijke eis'', aldus FNV'er Egbert Schellenberg.
Shell wil niet verder gaan dan een loonsverhoging van 1 procent met terugwerkende kracht vanaf 1 maart, 1,25 procent per 1 januari 2017 en 1,5 procent op 1 januari 2018. Daarnaast wil het concern het budget voor het sneller laten doorgroeien van medewerkers verlagen van 2 naar 1,5 procent.

Verdeeldheid

Voor de leden van CNV was dat voldoende, al bleek er wel veel verdeeldheid te zijn, zegt vakbondsman Piet Verburg:
''Het bod was niet fantastisch. Er waren leden die het voldoende vonden, maar er waren er ook veel die gewoon geen gedoe meer wilden en daarom instemden." Volgens Verburg hebben relatief veel leden hun stem uitgebracht.
FNV betreurt dat de bonden niet tot een gezamenlijke uitkomst zijn gekomen en roept leden op de acties te staken, maar de cao niet te tekenen.
Shell laat in een reactie weten dat de acties voor financiële schade en veel onrust hebben gezorgd en hoopt dat het conflict nu kan worden beëindigd.
De afgelopen weken zijn bij Shell meerdere werkonderbrekingen geweest. Vrijdag werd de productie bij de raffinaderij in Pernis verlaagd. Daarvoor waren er ook al enkele kleinere acties.