112

Liveblog teruglezen: Verdachte wordt maandag voorgeleid, burgemeester Paans: 'Gitzwarte dag, Alblasserdam is in shock'

Hulpdiensten in Alblasserdam
Bij een schietincident in Alblasserdam zijn vrijdagochtend twee mensen om het leven gekomen. Ook raakten meerdere mensen gewond. In dit bericht hielden we je op de hele dag op de hoogte van de laatste updates.
Dit is wat we tot nu toe weten:
* De twee overleden slachtoffers zijn een 16-jarig meisje uit Dordrecht en een 34-jarige vrouw uit Alblasserdam. Een jongen van 12 uit Hendrik-Ido-Ambacht en vrouw van 20 uit Alblasserdam raakten gewond.
* Een verdachte is inmiddels aangehouden. Het gaat om een 38-jarige man uit Oud-Alblas. Hij wordt ook verdacht van betrokkenheid bij een dodelijk misdrijf in Vlissingen.
* De schietpartij heeft vrijdagochtend plaatsgevonden op een zorgboerderij.

20:40 uur - Verdachte wordt maandag voorgeleid

Dat meldt het Openbaar Ministerie. Een Team Grootschalig Onderzoek (TGO) is bezig met het onderzoek.

17:50 uur - Geen onbekende op zorgboerderij

"De verdachte heeft eerder op de zorgboerderij verbleven", vertelt de officier van justitie.

17:45 uur - 'Verdachte wordt voorgeleid voor beide misdrijven'

Woensdag werd in Vlissingen een man dood in zijn winkel gevonden. "Hij is overduidelijk om het leven gekomen door een misdrijf", meldt de hoofdofficier van justitie. "De verdachte wordt voorgeleid voor beide misdrijven."

17:40 uur - 'Verdachte ook betrokken bij dodelijk ongeval in Vlissingen'

Dat meldt de officier van justitie. De verdachte had geen strafblad, maar stond bij de politie wel bekend als 'overlastgevend persoon'.

17:30 uur - 'Gitzwarte dag'

Burgemeester Jaap Paans van Alblasserdam spreekt op de persconferentie in het gemeentehuis van een gitzwarte dag. "Er heeft zich een drama voltrokken. Alblasserdam is in shock."

16:45 uur - Tijdstip persconferentie gewijzigd

De persconferentie in het gemeentehuis van Alblasserdam vindt niet plaats om 17:00 uur, maar om 17:30 uur. De persconferentie is live te volgen op Rijnmond.nl.

16:25 uur - Onderzoek gaande in woning Oud-Alblas

Het gaat om een woning aan het Weideveld. Meerdere agenten met witte pakken zijn daar naar binnengegaan om onderzoek te doen, meldt een ooggetuige. De politie bevestigt dat er een onderzoek gaande is.
De politie verricht onderzoek in een woning in Oud-Alblas
De politie verricht onderzoek in een woning in Oud-Alblas © JBMedia

15:25 uur - Opgepakte verdachte komt uit Oud-Alblas

Dat bevestigt de politie. De man is 38 jaar oud.

15:20 uur - Dodelijke slachtoffers komen uit Alblasserdam en Dordrecht

Bij het schietdrama in Alblasserdam zijn een 34-jarige vrouw uit Alblasserdam en een 16-jarig meisje uit Dordrecht om het leven gekomen. Dat meldt de politie. De zwaargewonden zijn een 20-jarige vrouw uit Alblasserdam en een 12-jarige jongen uit Hendrik-Ido-Ambacht.
Wouter Kolff, burgemeester van Dordrecht, uit op Twitter zijn medeleven.

15:10 uur - 'Het liep vol met politiewagens en traumahelikopters'

Hij was rustig aan het ontbijten, toen hij schoten hoorde. Sander woont vlakbij de zorgboerderij in Alblasserdam en vertelt over de hectiek die ontstond na het dodelijke schietdrama.

14:50 uur - 'De dader had ook een bloedneus'

Slechts een paar minuten na de eerste melding van de schietpartij in Alblasserdam, was journalist Peter Stam van Alblasserdamsnieuws.nl ter plaatse. "Ik zag een mevrouw die hard aan het gillen en schreeuwen was."

14:30 uur - 'Ik wist niet of hem iets was aangedaan'

Ad Donk fietste vrijdag direct naar de Alblasserdamse zorgboerderij toen hij hoorde van de schietpartij die daar had plaatsgevonden. Bezorgd was hij vooral, omdat zijn zoon met downsyndroom op de zorgboerderij werkt.
"De onwetendheid dat je niet bekend bent met het feit of je zoon iets aangedaan is", vertelt Donk, die al zijn hele leven in Alblasserdam woont. "Dat geeft extra spanning. Daar was ik wel bang voor."

14:25 uur - Persconferentie om 17:00 uur

Op het gemeentehuis van Alblasserdam is later vanmiddag een persconferentie met onder andere burgemeester Jaap Paans.

14:00 uur - Update politie over situatie Alblasserdam

Politiewoordvoerder Miriam Slot geeft tegenover Rijnmond een update over de situatie op de zorgboerderij.

13:55 uur - Twee opvanglocaties in Alblasserdam voor betrokkenen

Zowel de Ichtuskerk als bioscoop Landvast zijn ingericht als opvangplek voor betrokkenen.

13:48 uur - Slachtoffers zijn 16-jarig meisje en 34-jarige vrouw

Een woordvoerder van de politie heeft zojuist op Rijnmond.nl en TV Rijnmond een update gegeven over de slachtoffers van de schietpartij. Een 16-jarig meisje en 34-jarige vrouw zijn overleden. Een 12-jarige jongen en 20-jarige vrouw raakten gewond.

13:29 uur - 'Mijn zoon heeft het zien gebeuren'

Een bezorgde vader is vrijdag op de fiets naar de zorgboerderij gekomen. Zijn zoon, met downsyndroom, werkt op de boerderij. "Hem is gelukkig niets overkomen, maar hij heeft het wel zien gebeuren. Ik heb hem nog niet gesproken, dus ik weet niet hoe hij eraan toe is. Hij is wel een gevoelige jongen. Dit is echt heftig."
Een ongeruste vader vertelt over zijn zoon

13:06 uur - 'Mensen in paniek weiland in gevlucht'

Verslaggevers hebben inmiddels met meerdere getuigen gesproken. Zo heeft iemand meerdere schoten gehoord en hebben anderen gezien dat mensen na die schoten in paniek het weiland in gevlucht zijn.

12:48 uur - Een van dodelijke slachtoffers is 34-jarige vrouw

Een van de dodelijke slachtoffers is een 34-jarige vrouw, zo melden meerdere betrokkenen aan Rijnmond. Haar pony zou bij de zorgboerderij gestald staan.

12:38 uur - Veel mensen in omgeving zorgboerderij

Veel mensen hebben zich verzameld bij de zorgboerderij, constateren verslaggevers van Rijnmond. Aan de oproep om niet naar de locatie toe te komen, wordt inmiddels geen gehoor meer gegeven.

12:20 uur - Familie verzamelt zich bij zorgboerderij

12:17 uur - Getuigen worden opgevangen

Hier de bevestiging van de politie op Twitter. Getuigen worden opgevangen en voor hulp wordt gezorgd. Het vuurwapen is in beslag genomen.

12:08 uur - Meerdere doden

Bij het schietincident zijn twee mensen overleden, bevestigt de politie zojuist aan Rijnmond. Ook zijn twee mensen zwaargewond geraakt. Zij zijn onder politiebegeleiding naar het ziekenhuis gebracht. Het is niet bekend of het om medewerkers van de zorgboerderij gaat.

12:01 uur - Zorgboerderij

De schietpartij zou mogelijk zijn geweest bij zorgboerderij Tro Tardi aan de Molensingel. Hier werken vooral kinderen, jongeren en volwassenen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Ook biedt de zorgboerderij plaats aan jongeren en volwassenen die de draad in hun leven weer op moeten pakken.

11:44 uur - Verdachte opgepakt

De verdachte is inmiddels aangehouden, meldt de politie rond 11:44 uur op Twitter. Over het aantal slachtoffers kan de politie nog niets zeggen. Volgens journalist Peter Stam van Alblasserdamsnieuws.nl is het arrestatieteam zojuist uit het park aan de Van Hogendorpweg komen lopen met de vermoedelijke dader.

11:00 uur - Melding schietpartij

Even voor 11:00 uur kwamen de eerste berichten binnen van een schietpartij aan de Molensingel. Mogelijk gaat het om een zorgboerderij waar het incident plaatsvond. Om hoeveel gewonden het precies gaat, is niet duidelijk.