nieuws

Raad Rotterdam achter bouw Collectiegebouw

De Rotterdamse gemeenteraad heeft donderdag definitief groen licht gegeven voor de bouw van het Collectiegebouw voor museum Boijmans in het Museumpark. Een ruime meerderheid van de raadsleden steunt de plannen.
Het Collectiegebouw moet het eerste openbare kunstdepot ter wereld worden. Nu de raad akkoord is, kan de circa zestig miljoen euro kostende bouw van het pand volgend jaar beginnen.
''Dit was het 'go' of 'no go'-moment'', zegt wethouder Ronald Schneider tevreden. Er bleken in de ogen van de raadsleden uiteindelijk voldoende financiële waarborgen te zijn: 32 raadleden stemden voor de plannen. Ook waren er elf tegenstemmen.
Schneider is blij met de steun van de raad. Het Collectiegebouw moet het volgende iconische pand in de stad worden. ''Het komt ook op een plek te staan waar we dit gebouw een prachtige plek kunnen geven'', glundert de wethouder.
Niet iedereen is blij met de komst van de kolos in het Rotterdamse Museumpark. Omwonenden, het Erasmus MC en liefhebbers van het park deden eerder hun beklag over het ontwerp, dat oogt als een glimmende bloempot.
De Raad van State besloot daarop dat een aantal onderdelen van het ontwerp gewijzigd moest worden. Zo zal het depot aan de zijde van het ziekenhuis minder spiegelen. Ook wordt de mogelijke inkijk vanaf het terras van het Collectiegebouw verhinderd.
Museum Boijmans krijgt jaarlijks een subsidie van 2,5 miljoen euro voor de exploitatie van het toekomstige Collectiegebouw.