nieuws

Makkelie: 'Mooi dat je deel uitmaakt van zo'n historisch moment'

De Dordtse videoscheidsrechter Danny Makkelie is trots dat hij woensdag op het WK voor clubteams in Japan zorgde voor een primeur. ''Het is mooi dat je deel uit kan maken van zo'n historisch moment'', vertelt de 33-jarige scheidsrechter.
Tijdens de halve finalewedstrijd tussen het Japanse Kashima Antlers en Atlético Nacional uit Colombia zag Makkelie vanuit de videowagen een overtreding, die scheidsrechter Viktor Kassai op het veld was ontgaan. ''Er ging een speler van Kashima onderuit in de zestien en het spel ging gewoon door. Dat was voor ons een reden om te kijken wat daar plaatsvond. Uit de herhaling bleek dat er een overtreding was gemaakt op de aanvaller, dus een strafschop'', legt Makkelie uit.
Na het advies van de Nederlander besloot de Hongaarse scheidsrechter het spel stil te leggen en naar de zijkant te lopen. Daar bekeek hij de videobeelden en wees daarna direct naar de stip. Met het geven van de penalty werd geschiedenis geschreven, want nooit eerder gaf een scheidsrechter op een internationaal toernooi een strafschop na een seintje van een videoreferee.

Historie

Makkelie had tijdens het moment dat hij ingreep niet in de gaten dat hij historie schreef. ''Je zit in de videowagen. Je bent afgeschermd van de buitenwereld en je bent alleen maar honderd procent gefocust op die wedstrijd. Uiteindelijk stromen na afloop de reacties binnen. Mensen van de FIFA waren natuurlijk ook heel positief, want dit moet uiteindelijk in de toekomst ingevoerd gaan worden'', aldus Makkelie tegenover RTV Rijnmond.
Zondag staat de finale van het WK voor clubteams tussen Real Madrid en Kashima Antlers op het programma. Makkelie hoort vrijdag of hij ook bij die wedstrijd actief zal zijn als videoscheidsrechter. ''Wellicht dat ik morgen te horen krijg dat ik videoscheidsrechter ben bij de finale. Maar zo niet, dan maakt mij dat ook niet veel uit'', zegt de arbiter. ''Ik heb een prachtig toernooi gehad hier. Het was een mooie ervaring in Japan en het nut heeft zich al in onze wedstrijd bewezen'', besluit Makkelie.
Beluister hierboven het hele interview met Makkelie over zijn primeur op het WK voor clubteams in Japan.