nieuws

Banken helpen in strijd tegen financiële uitbuiting ouderen

Nederlandse banken gaan samenwerken in het tegengaan van financiële fraude bij ouderen. Staatssecretaris Martin van Rijn lanceerde donderdagochtend in Rotterdam een nieuwe campagne waar de samenwerking deel van uitmaakt.
Financiële uitbuiting van ouderen kent vele vormen. Het kan gaan om een buurvrouw die voor zichzelf een paar boodschappen doet met de pinpas van de buurvrouw. Of een familielid dat de administratie doet en geld naar de eigen rekening doorsluist. Of een verzorgende die geld uit de portemonnee haalt als de oudere op het toilet zit.
Van Rijn bij de presentatie: ''Het gebeurt vaak dat ouderen slachtoffer worden van financieel misbruik in situaties waarin ze juist veel vertrouwen hebben in mensen die later de dader blijken te zijn.''
Schaamte
Daardoor bestaat er volgens de staatssecretaris veel schaamte onder ouderen, die zich lieten oplichten door een bekende. Slachtoffers aarzelen daardoor vaak om melding te maken van het misbruik.
''Ouderen zelf, familie, bankmedewerkers, zorgverleners, notarissen, omwonenden: samen moeten we om ouderen heen staan en hen beschermen.'', aldus Van Rijn. ''Als je een situatie niet vertrouwt, kun je zelf het gesprek aangaan of bijvoorbeeld Veilig Thuis bellen voor hulp of advies.''
De belangrijkste Nederlandse banken hebben besloten samen op te trekken in de alliantie "Veilig financieel ouder worden". Zij gaan gezamenlijk onderzoeken hoe ze een bijdrage kunnen leveren aan het voorkomen van financieel misbruik.