nieuws

Nemen Robots de zorg over?

Een robot die patiënten welkom heet in het ziekenhuis en zelfs verpleegtaken kan overnemen. Een computerspelletje om sneller en beter te revalideren na een operatie. Een bril die de echte wereld combineert met een virtuele wereld. Het klinkt als toekomstmuziek, maar het bestaat allemaal al.
En deze technieken waren donderdag uit te testen tijdens een innovatiemarkt in het Albert Schweitzerziekenhuis in Dordrecht.
Zorgrobot Pepper steelt de show, maar niet iedereen is fan van hem. ''Ik vraag me af ik wel moet willen dat als ik straks als een oude man door het huis strompel, ik hulp krijg van een robot en niet van een mens'', aldus een bezoeker.

Hololens


Nieuwsgierig zijn de bezoekers ook naar de Hololens, een bril met camera's erin waarmee je als het ware door het lichaam heen kunt wandelen. ''Artsen en specialisten zijn hier al heel enthousiast over'', vertelt Max Verhorst, verkoper van zorgapps.
Het Albert Schweitzerziekenhuis organiseerde deze dag om deze ‘ver-ons-bed-show’ eens toegankelijk te maken voor iedereen. Of, hoe en wanneer deze technieken hun intrede gaan doen in het ziekenhuis is nog niet te zeggen.
Organisator Ralph Bouman: ''We doen al dingen met virtual-reality en experimenteren met een 3-D printer. Als ziekenhuis kijken we graag met elkaar hoe dit verder vorm moet krijgen. Gaan robots de zorg overnemen? En zijn we daar dan blij mee? Het wordt een avontuur, een ontdekkingstocht.''