nieuws

Hofplein Theater weer open na verbouwing

Het Rotterdamse Hofplein Theater is weer open na een maanden durende verbouwing. De instelling financierde de 1,2 miljoen euro kostende opknapbeurt met een greep in de eigen spaarpot, via crowdfunding én met een beetje hulp van fondsen en bedrijven.
''Het was ontzettend veel geld voor ons'', vertelt directeur Caroline Pietermaat, Ze is er 'ontzettend trots' op dat veel mensen, bedrijven en andere organisaties een bijdrage wilden leveren aan de renovatie van het pand.
Vaste bezoekers merken meteen dat vrijwel het hele theater op de schop is genomen: zo is de theaterfoyer naar de hal beneden verplaatst. Ook zijn er vijf nieuwe studio's, die voor allerlei activiteiten kunnen worden gebruikt.

Zangstudio


''We hebben dus heel veel extra ruimte voor lessen, workshops en repetities waar jongeren hun talent ontwikkelen'', zegt Pietermaat in een nieuwe zangstudio; een grote, witte ruimte met stevige vloeren. ''Een mooie vloer om op te spelen'', concludeert de directeur.
De belangrijkste ruimte voor bezoekers, de theaterzaal, is niet verbouwd. En dat was volgens de directeur ook helemaal niet nodig. '''Het is een prachtig ontwerp van Maaskant. Het is een soort amfitheater'', vertelt ze. ''En op iedere plek zit je goed.''

Aula


De architect Hugh Maaskant ontwierp het gebouw oorspronkelijk niet als theater, maar als aula van een scholencomplex. Pas tijdens de bouw in 1966 werd besloten om de plannen om te gooien en met een theater te komen.
Bij de verbouwing zijn de ideeën van Maaskant niet uit het oog verloren. ''De architect heeft echt het oorspronkelijke ontwerp van Maaskant zoveel mogelijk weten te behouden'', aldus Pietermaat. ''Dus beton, glas, staal en het hout, wat echt in het oog springt.''