ALBLASSERDAM

Alblasserdam in diepe rouw: 'We zijn een veerkrachtig dorp, maar hoe moeten we dit verwerken?'

Yvonne met het hondje van Leonie, de eigenaresse van de zorgboerderij
Yvonne met het hondje van Leonie, de eigenaresse van de zorgboerderij © Rijnmond
In Alblasserdam hangt een dag na het schietdrama in het dorp een verslagen sfeer. Voor zorgboerderij Tro Tardi, waar de schietpartij zich afspeelde, worden bloemen neergelegd. Yvonne Verschoor was vanmorgen in de zorgboerderij van haar vriendin Leonie, de eigenaresse. Die was op vakantie in Canada. "Ik pas op haar hondje, zij zit nu in het vliegtuig terug naar Nederland."
"Alblasserdam is in het hart getroffen", vat Yvonne het gevoel van het dorp samen. Voor de zorgboerderij is het een komen en gaan van mensen die bloemen neerleggen. Een moeder en haar 9-jarige zoon leggen bloemen. De jongen is ook cliënt en legt huilend zijn bloemen voor de ingang.
Yvonne is net terug van een bezoek in de zorgboerderij. Daar waren vooral begeleiders, vrijwilligers en de vader van haar vriendin Leonie die mede-eigenaar is van de zorgboerderij. "Binnen is de sfeer onwerkelijk. Alsof we in een nare droom zitten en iemand ons moet wakker schudden. We weten wat er heeft plaatsgevonden, maar ergens moet het ook nog zakken.”
Bloemen bij de zorgboerderij in Alblasserdam
Bloemen bij de zorgboerderij in Alblasserdam © Rijnmond
Binnen zag ze de grootouders van het 34-jarige dodelijke slachtoffer, radeloos van verdriet. Uit rauw verdriet schopte de oma luid snikkend tegen het hek bij de ingang.
"Gruwelijk", zegt ze geëmotioneerd. “Ze wilden de plek zien. Je ziet niets meer, waarschijnlijk heeft de recherche alles netjes opgeruimd. Voor hen was het belangrijk daar te zijn. De oma is negentig, het is vreselijk om het verdriet te zien.”
Rouwen bij de zorgboerderij in Alblasserdam
Rouwen bij de zorgboerderij in Alblasserdam © Rijnmond
In de zorgboerderij hoorde Yvonne ook de verhalen van medewerkers die het drama voor hun ogen zagen gebeuren. "Iemand vertelde dat hij op de mesthoop stond toen het gebeurde. Hij gooide zijn kruiwagen weg, greep vier kinderen mee en rende met hen naar de molens. Anderen schoten het weiland in, en wisten net op tijd te ontkomen.”
Yvonne schat dat er op het moment van schieten ‘minstens twintig man’ aanwezig was. “Wie met wie is meegegaan weet ik allemaal niet.” Zelf zou Yvonne vanaf volgende week beginnen met het geven van streetdance en yoga. “Zo zou er nog een extra activiteit zijn, naast onder meer het verzorgen van de dieren. Dit was een veilige plek en dat had het ook moeten blijven.”
De impact op Alblasserdam is groot, volgens Yvonne. “Het is écht een gitzwarte dag in onze geschiedenis, zoals onze burgemeester gister zei. Dit zullen we nooit vergeten. Alblasserdam is een veerkrachtig dorp, maar hoe moeten we dit verwerken? Het is hartverwarmend dat we er nu zo voor elkaar zijn, maar het is jammer dat het om zo’n vreselijke reden is.”
Het is een komen en gaan van bloemenleggers bij de zorgboerderij
Het is een komen en gaan van bloemenleggers bij de zorgboerderij © Rijnmond

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl