nieuws

Kleine plus voor Amsterdamse beurs

aandelenbeurs
aandelenbeurs
De aandelenbeurs in Amsterdam toonde vrijdag op de laatste handelsdag van de week een klein winstje. Ook op de markten elders in Europa werden lichte plussen geboekt. Er was vrijwel geen richtinggevend nieuws voor beleggers.
De Amsterdamse AEX-index noteerde tegen het middaguur 0,1 procent hoger op 477,40 punten. De MidKap klom 0,6 procent tot 671,92 punten. De graadmeters in Parijs, Londen en Frankfurt stegen tot 0,3 procent.
De grootste stijger in de AEX was kabelaar Altice met een plus van 2 procent. Philips bungelde onderaan met een min van 0,7 procent. Uitzendconcern Randstad won 0,6 procent, na bekendmaking van de overname van de detacheerder voor de publieke sector BMC ter waarde van 65 miljoen euro.
In de MidKap ging kunstmestbedrijf OCI aan kop met een plus van 5,3 procent. Kepler Cheuvreux gaat OCI volgen met een koopadvies.
In Zürich sprong de Zwitserse farmaceut Actelion meer dan 9 procent omhoog. Volgens bronnen is het bedrijf in vergevorderde gesprekken verwikkeld over een overname door het Franse Sanofi, dat in Parijs 2,3 procent verloor. Eerder liepen gesprekken tussen Actelion en het Amerikaanse Johnson & Johnson (J&J) stuk.
De Italiaanse verzekeraar Generali ging in Milaan 3 procent vooruit. Naar verluidt heeft het Duitse Allianz interesse in een overname van de Franse activiteiten van Generali. Allianz stond in Frankfurt licht hoger.
De euro noteerde 1,0450 dollar, tegen 1,0435 dollar bij het slot op donderdag. De dollar is naar het hoogste niveau in circa veertien jaar gestegen tegenover de euro door het vooruitzicht van snellere renteverhogingen door de Federal Reserve.
De prijs van een vat Amerikaanse olie noteerde 0,6 procent lager op 50,62 dollar en Brent zakte 0,3 procent tot 53,83 dollar per vat.