nieuws

Rijnmond Staat Stil over de Anonieme Alcoholisten

De feestdagen naderen en dan komen bier, wijn en champagne weer rijkelijk op tafel. Gezellig, toch?
Er zijn mensen die waarschuwen. Die door schade en schande wijs zijn geworden. Die hun leven door de drank kapot zagen gaan: huwelijk, werk, gezondheid. Zij weten dat er heel veel mannen en vrouwen zijn, zoals zij. Het zijn de Anonieme Alcoholisten. Wekelijks komen zij tezamen, om elkaar van de alcohol af te houden.
Luister naar de verhalen van Bert(73), Gijs(59) en Koos(62). Drie alcoholisten die vertellen hoe zij weer nuchter zijn geworden. Met als motto: alcohol lost niets op, behalve je hersens.

Nuchter

Gijs, 29 jaar droog:"Toen ik dronk, leefde ik maar voor een heel klein beetje. Mensen associëren drank nog altijd met gezelligheid. Wij niet. Wij zijn een stuk gezelliger als we nuchter zijn."
Koos, 2 1/2 jaar droog:"Alcoholist blijf je je hele leven. Vandaag heb ik niet gedronken. Morgen is onbekend. Het gaat om die eerste stap: één dag niet drinken. Ook met de kerst. Je moet denken: het is maar één dag."
Bert,19 jaar droog:"Toen ik een week niet had gedronken, dat was het opperste geluk. Naar de Anonieme Alcoholisten gaan, dat is de belangrijkste keuze in mijn leven geweest. Dat is mijn behoud geworden."

Wereldwijd

De Anonieme Alcoholisten vormen een wereldwijde organisatie, die in 1935 in de VS is opgericht. Regelmatig zijn er grote, internationale conventies. Bert: "Ik ken iemand die gaat binnenkort naar Thailand. Hij kan ze niet verstaan, maar hij weet wel waar ze het over hebben."
Alledrie benadrukken ze de waarde van de 'fellowship', het samenkomen als een familie. Koos: "Als je wordt behandeld voor een verslaving, krijg je eerst een hele lading over je heen. Wat je allemaal fout doet. Dat is bij ons niet zo. We luisteren vooral en leren van elkaar."
Gijs: "In mijn adressenboek staan opvallend veel AA'ers. Je helpt elkaar in moeilijke tijden. Eén telefoontje van vijf minuten kan voldoende zijn om de ander van de drank te houden."
De Anonieme Alcoholisten zijn 24 uur per dag te bereiken op 085-1045390 en via de website www.aa-nederland.nl