nieuws

Rotterdam verkoopt winkels als kluswoning

De gemeente Rotterdam gaat winkels die lang leegstaan te koop aanbieden als kluswoning. Voorwaarde is dat ze niet meer als winkel worden gebruikt, maar verbouwd worden tot stadswoning.
Veel winkelpanden van de gemeente staan al jaren leeg. Het blijkt lastig om die te verkopen. "Vroeger wilden mensen graag een bakker en een slager om de hoek. Maar tegenwoordig winkelen mensen liever in een straat waar veel winkels bij elkaar te vinden zijn", zegt Kim Nguyen van de gemeente. "Daarom hebben we gezocht naar een andere bestemming voor deze panden."
Verbouwd
De meeste 'kluswinkels' moeten wel grondig worden verbouwd om ze geschikt te maken als woning. "We hebben daarom een prijsvraag onder architecten uitgeschreven", zegt Nguyen.
"De vijf architecten die met de beste ideeën komen, zetten we op een lijst die we aan de kopers geven. Zij krijgen 2000 euro van de gemeente om bij een van die vijf architecten te besteden."
Particulieren
De gemeente wil vastgoedbezitters met leegstaande winkelpanden ook oproepen om die als woning te koop te zetten. Rotterdam biedt daarom hulp bij het regelen van de benodigde vergunningen.