nieuws

Wake voor Syrisch oorlogsgeweld in Rotterdam

In het centrum van Rotterdam is vrijdagavond een wake gehouden voor Syrië. Bij het beeld De Verwoeste Stad van Zadkine op Plein 1940 werd stilgestaan bij het lot van de burgers in de Syrische stad Aleppo.
Om slachtoffers een hart onder de riem te steken organiseerde het Platform Rotterdam Verwelkomt Vluchtelingen een wake. Dat de bijeenkomst werd gehouden bij De Verwoeste Stad was niet toevallig. "Syrië wordt nu al jaren in het hart getroffen", verklaarde Ineke Palm van het platform. "In Rotterdam snappen we als geen ander wat dat betekent."
Syrië is sinds 2011 verscheurd door een burgeroorlog. De strijd heeft inmiddels bijna 300.000 levens geëist. Vooral Aleppo is zwaar getroffen.
De stad is het middelpunt van de strijd tussen het regeringsleger en rebellen. Zo'n 50.000 mensen zitten in het oosten van de stad vast en zijn verstoken van hulp en voedsel. Hun evacuatie is vrijdag stilgelegd.
Programma
De wake begon op 20.00 uur. Er was een cultureel programma met onder anderen een Syrische zangeres die optrad. Daarnaast waren er meerdere sprekers, onder wie de imam van de Essalam Moskee.
Mensen die kwamen werden opgeroepen kaarsjes mee te nemen. Palm: "We willen licht in de duisternis brengen in Syrië. We hopen dat de duisternis daar snel zal stoppen."