FEYENOORD

Italiaanse voetbalkenner Emile Schelvis over Feyenoord-opponent AS Roma: 'Die club is niet onklopbaar'

Oud-Feyenoorder Rick Karsdorp speelt tegenwoordig voor AS Roma
Oud-Feyenoorder Rick Karsdorp speelt tegenwoordig voor AS Roma © Orange Pictures - Federico Proietti( DPPI)
Op woensdag 25 mei treft Feyenoord in de finale van de Conference League topclub AS Roma. De Rotterdammers moeten alleen nog de Italianen verslaan om weer een Europese beker te pakken. Voetbalanalist en Italië-kenner Emile Schelvis neemt de komende Europese tegenstander van Feyenoord uitgebreid door.
AS Roma is volgens hem de favoriet voor de finale. "Maar dat is Feyenoord inmiddels wel gewend. Dat is prima. In alle linies heeft AS Roma goede spelers rondlopen. De vraag is of het goed uitkomt. Olympique Marseille had ook het een en ander in het veld te brengen", zegt Schelvis.
Het publiek wil in Rome nog wel eens kritisch zijn, weet de Italiaans voetbalkenner. "Maar dat is nu niet aan de orde. Het is een finale: een wedstrijd op zich", maakt hij duidelijk.

'AS Roma is kwetsbaar in de omschakeling'

Volgens Schelvis hebben de Italianen een gebalanceerde ploeg. "Met een aardige defensie en een goed blok op het middenveld." Daarnaast stipt hij spits Tammy Abraham aan, die van de Engelse topclub Chelsea overkwam. Uiteraard is Rick Karsdorp een oude bekende in Rotterdam en omstreken.
Schelvis kijkt uit naar de clash tussen 'systeemtrainer' Arne Slot en José Mourinho. "Maar AS Roma heeft een formatie waarbij de spelers weten wat zij van elkaar kunnen verwachten. Zij zijn erg fit: in het hoofd en in de benen."
Bij Mourinho moet alles wijken voor het resultaat, zegt Schelvis. "Daar waar hij de overwinning kan halen, zal Mourinho dat doen." Bijvoorbeeld met psychologische oorlogsvoering. "Feyenoord moet zich daartegen wapenen, maar die ploeg is op dit moment op een waanzinnige manier bezig. Het geeft iedereen vertrouwen. Die wapens kan Feyenoord ook in de finale gebruiken."
José Mourinho coacht langs de lijn tijdens AS Roma-Leicester City
José Mourinho coacht langs de lijn tijdens AS Roma-Leicester City © Orange Pictures - Federico Proietti
Feyenoord heeft volgens Schelvis weinig te verliezen. "De grootste winst is al geboekt, maar AS Roma is niet onklopbaar. De Italianen hebben het ook in bepaalde wedstrijden lelijk laten afweten. Ik vind AS Roma zwak in de omschakelmomenten, als ze moeten terugverdedigen." Schelvis twijfelt of Mourinho met twee aanvallende backs gaat spelen. "Maar AS Roma is daar kwetsbaar."

'Mourinho wil geschiedenis schrijven'

Naar verwachting gaat Mourinho met AS Roma zich volledig richten op de finale van de Conference League, ook al kan deze topclub ook nog via de Italiaanse competitie Europees voetbal halen. In de Serie A staan nog drie wedstrijden op het programma. "Mourinho kan geschiedenis schrijven met AS Roma. Dat is wat hij wil", legt Schelvis uit. De analist haalt aan dat AS Roma nauwelijks Europese prijzen in de geschiedenis heeft gewonnen.
Schelvis vindt AS Roma geen ervaren ploeg als het gaat om grote wedstrijden. "In dat opzicht zou het nog nivellerend kunnen werken. Dan heeft Feyenoord een goede kans om met die beker te staan."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl