nieuws

Hoe komt hutspot aan zijn naam?

Hutspot
Hutspot
Jopie vroeg ons via de VHDB-chat:
Waarom noemen we een gerecht van peen en uien hutspot?
Antwoord:
Hutspot komt uit de zestiende eeuw en verwijst naar het husselen van ingrediënten in plaats van stampen van de ingrediënten in een ‘stamppot’. Het begrip stamppot is pas later in gebruik genomen (twintigste eeuw). De benamingen en inhoud waren in de zestiende eeuw wel iets anders: hutspot, hussepot en hutsepot. (rund-vleesch en pruymen) Deze laatste uitspraak maakt duidelijk dat hutspot uit het verleden geen synoniem is voor stamppot met wortelen, terwijl dat nu wel zo is.
De stamppot van aardappels, wortels en uien wordt hutspot genoemd. In beide benamingen zit het woord pot. In de ene pot wordt de inhoud gehusseld en in de andere wordt het gestampt. Van beide namen voor dit type meng gerecht is het woord hutspot ouder dan het woord stamppot. Het begrip stamppot stamt uit de twintigste eeuw en wordt gebruikt voor een gestampte maaltijd. Het begrip hutspot wordt al vanaf de zestiende eeuw gebruikt. Het Instituut voor Nederlandse Lexicologie definieert hutspot als volgt:
‘Eenig gerecht bestaande uit verschillende dooreen gemengde en te zamen gekookte, in den regel ten deele klein gehakte bestanddelen, waaronder vleesch doorgaans het voornaamste is. Vaak met de betekenis van dagelijksche pot, eten in het algemeen.’
Luister iedere zaterdag van 12.00 tot 14.00 naar Vraag het de Bieb voor nieuwe vragen en antwoorden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl