nieuws

Maritiem Museum transformeert tot boorplatform op zee

Hoe zet je een platform van 30.000 ton zwaar op de centimeter nauwkeurig op de zeebodem. En hoe voorkom je een gaslek op 3 kilometer diepte? Het lijkt een onmogelijke klus, maar de Nederlandse offshore industrie kan het. De onbekende en complexe wereld van energiewinning op zee kan je zelf ervaren in het Maritiem Museum in Rotterdam.
"Dit is geen tentoonstelling, dit is een experience", zegt directeur Frits Loomeijer. "en je gaat naar zee, naar een platform, safety first, dus helm op, hesje aan en de dames op hakken moeten laarzen aan."
De Rotterdamse haven telt tal van offshorebedrijven. Deze bedrijven houden zich bezig met het ontwerpen en bouwen van platform voor het winnen van energie op zee. In de Offshore Experience gaan bezoekers van het Maritiem Museum zelf op zoek naar energie.
"De gemiddelde Nederlander weet sowieso al weinig waar de energie vanuit zijn stopcontact vandaan komt, maar 30% van alle energie die wij in Nederland gebruiken komt van zee of uit zee. Dat is de offshore industrie. Die zoekt energie en wint olie, gas en wind", vertelt Frits Loomeijer.
Bezoekers met helm en hesje aan
In het Maritiem Museum kom je via een metalen trap de virtuele wereld binnen van een platform midden op zee. Door een filmprojectie zie je schepen langsvaren en doemen boorplatforms en een windmolenpark op.
Bezoekers krijgen te zien hoe high tech de offshore schepen zijn en waar ze toe in staat zijn. Ook kunnen ze zelf ervaren hoe het leven en werken is op een boorplatform. Je leert een schip besturen, je moet een helikopter begeleiden bij de landing en locaties op zee vinden voor windmolens.
"Ik moet een container op een schip plaatsen", vertelt de 11-jarige Jens. Samen met zijn vader ondergaat hij de Off Shore Experience. "Nu weet ik een beetje hoe ze naar olie boren op zee en hoe het eraan toegaat op zo'n platform."

Robots werken op zeebodem

Met een bouwlift gaan de bezoekers ook naar de bodem van de Noordzee waar duikers buizen aan elkaar lassen. En nog dieper waar de zeebodem op drie kilometer ligt en waar robots het werk uitvoeren.
"Hier is echt donker en je wil niet weten wat er allemaal op de zeebodem gebouwd om olie en gasproductie mogelijk te maken."

Toekomst offshore industrie

Ook de toekomst van de offshore industrie wordt in beeld gebracht. Directeur Loomeijer van het Maritiem Museum: "We weten allemaal dat olie en gas eindig is. We zijn er op dit moment nog voor 90% afhankelijk van maar we zijn hard op weg om dat te veranderen met windmolens op zee."
"Je hebt daar hele gekke, aparte schepen voor nodig die op pootjes kunnen staan", vervolgt Loomeijer. "En dan moet je grote pijpen neerzetten op de bodem en dan moet je heien. Stel je eens voor dat je met een heimachine op een bewegend schip zit. Dat is heel ingewikkeld maar daar hebben ze oplossingen voor bedacht en dat laten we zien."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl