nieuws

Feyenoord winterkampioen na zege op Vitesse

Feyenoord gaat als koploper de winterstop in na een 3-1 overwinning op Vitesse. Zonder veel inspanning wist de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst de Arnhemmers haar wil op te leggen, wat resulteerde in een goede afsluiting van de eerste seizoenshelft. Steven Berghuis (twee doelpunten) en Eljero Elia (doelpunt en assist) hadden een belangrijk aandeel in de winst.
Dirk Kuyt speelde ‘gewoon’ weer in de basis, nadat hij vorige week tegen AZ 90 minuten op de bank moest zitten. Opvallend genoeg ging dat ten koste van Jens Toornstra, de speler met de meeste assists in de eredivisie tot dusver. Daarmee kwam op de rechterkant ruimte vrij voor Berghuis.
De stemming in de Kuip was voor aanvang van de wedstrijd al goed. De Hartstichting bereidde een sfeeractie voor om meer burgerhulpverleners te werven. Eenmaal begonnen ging het spel het eerste kwartier op en neer, met kleine kansjes voor beide ploegen. Elia profiteerde in de vijftiende minuut van een fout van oud-Feyenoorder Kelvin Leerdam die te veel tijd nodig had om een voorzet van Rick Karsdorp weg te werken. Elia snoepte de bal af en werkte de bal subtiel achter Eloy Room: 1-0.
Lang kon Feyenoord niet genieten van de voorsprong, want ook aan de kant van de Rotterdammers maakt een verdediger een fout. Miquel Nelom passte in minuut 23 de bal tegen scheidsrechter Dennis Higler aan, waarna Vitesse snel counterde. Adnane Tighadouini werkte uiteindelijk de bal binnen bij de tweede paal en trok de stand weer gelijk. Een kwartier voor rust begon Feyenoord meer druk te zetten als een soort slotoffensief. Op aangeven van Elia kopte Berghuis de bal binnen en kon Feyenoord toch nog met een voorsprong aan de thee.
Na rust zette Feyenoord direct weer druk en was het opnieuw Berghuis die het net vond. Op aangeven van Kuyt wist de vleugelaanvaller op zijn kenmerkende manier laag in de verre hoek te schuiven. Vlak daarna werd Toornstra alsnog ingebracht voor Elia die goed was voor een doelpunt en een assist. Overigens stond Karim El Ahmadi op scherp, omdat hij al vier gele kaarten had gekregen dit seizoen. Hij pakte zijn vijfde gele kaart, wat een schorsing voor de volgende wedstrijd betekent. De Marokkaanse middenvelder zal het echter niet deren, aangezien hij dan met zijn land aan de Afrika Cup meedoet.
Tot echt grote kansen kwamen de Rotterdammers niet meer, al schoot Toornstra nog in het zijnet. Zo sluit Feyenoord de eerste seizoenshelft als winterkampioen af, ongeacht de uitslag bij Ajax-PSV zondag.