CLUB

Na fatale mishandeling staat Club Blu weer in de schijnwerpers

Discotheek Club Blu in Rotterdam
Discotheek Club Blu in Rotterdam © Club Blu
Van schietpartij tot mishandeling en van afpersing van de eigenaar tot een handgranaat op de stoep. Het verleden van Club Blu in Rotterdam-Alexander laat niets aan de verbeelding over. Afgelopen weekend was er opnieuw een incident, met dodelijke afloop.
Het Openbaar Ministerie maakte maandagmiddag bekend dat de verdachte, een 25-jarige Rotterdammer, in elk geval nog twee weken langer blijft vastzitten. Hij wordt verdacht van doodslag.
Rond 05:30 uur afgelopen zaterdagochtend ging het mis in de uitgaansgelegenheid aan de Prins Alexanderlaan. De politie kreeg melding van een mishandeling. Toen agenten arriveerden, moest het slachtoffer gereanimeerd worden. In het ziekenhuis overleed de man, een 29-jarige Rotterdammer. De verdachte werd in de discotheek direct opgepakt. En het is niet de eerste keer dat iets voorvalt in de club.

Het verleden van Club Blu

23 september 2017: de eerste keer dat Rijnmond op internet melding maakt van een incident bij Club Blu. Bij een schietpartij op de parkeerplaats voor de discotheek raakte een man gewond. De beveiligers van de club overmeesterden één verdachte en enkele dagen later werd een tweede verdachte opgepakt.
15 december 2017: enkele maanden later wordt een handgranaat voor de deur gevonden. Het explosief stond op scherp en lag op straat bij een vuilnisbak.
20 december 2017: in de dagen erna was het weer raak. Er werd een vuurwerkbom tegen het pand gegooid, met graffiti werden de woorden 'oorlog' en 'war' op de deur van de club gespoten. En als dieptepunt werd er geschoten. De politie vond voor de ingang van de club verschillende kogelhulzen. Club Blu werd toen per direct gesloten door burgemeester Aboutaleb.

Eigenaar voelt zich dubbel gestraft

Een dag na sluiting van de zaak doet de eigenaar van Club Blu zijn verhaal bij Rijnmond. Hij werd afgeperst: "Criminelen wilden geld hebben. Anders zouden ze ervoor zorgen dat m'n zaak twee weken dicht zou moeten."
De eigenaar voelde zich dubbel gestraft toen hij zijn zaak ook nog eens moest sluiten. "De politie kon inspringen. Wij hadden verwacht dat ze ons zouden helpen, maar wat doet de burgemeester? Die sluit de club. Het voelt nu alsof hij toegeeft aan de afpersers", vertelde een woordvoerder van de club destijds.
Uiteindelijk kreeg Club Blu pas in juni 2018, een half jaar later, van de rechter het verlossende woord te horen: de discotheek mag weer open. Dat werd enkele dagen later met een groot feest gevierd.
26 april 2019: een klein jaar later wordt midden in de nacht bij de uitgaansgelegenheid opnieuw een handgranaat neergelegd. "Op camerabeelden is te zien hoe de handgranaat wordt neergelegd door een kleine man. Misschien wel een tiener", zei eigenaar Ibrahim Yüce destijds. De club hoefde toen niet dicht van burgemeester Aboutaleb.
18 februari 2020: dit keer was er voor de Rotterdamse burgemeester wel reden genoeg om de tent te sluiten. In de weken voorafgaand aan dit besluit werd een bezoeker mishandeld door twee bewakers. De eigenaar betreurde het voorval en zei dat die beveiligers niet meer bij hem binnen zouden komen.
De voorgevel van Club Blu ondergekalkt met leuzen
De voorgevel van Club Blu ondergekalkt met leuzen © Rijnmond
Bij een ander incident werd een vuurwapen getrokken voor de deur van de club. Daarover verklaarde de eigenaar dat hij daar niets aan kan doen: "Ik ben niet verantwoordelijk voor wat mensen op de openbare weg doen." Toch sloot burgemeester Aboutaleb Club Blu voor drie maanden.
31 augustus 2020: terwijl de club open was werden meerdere schoten gelost. Kogelinslagen werden in de deur van de club gevonden. Op camerabeelden was te zien dat de schutter meerdere keren schoot richting de deur. De club ging opnieuw voor twee weken dicht.
| Foto:
| Foto: