nieuws

Drechttunnel vaak dicht door te hoge vrachtwagen

De Drechttunnel bij Dordrecht is een van de tunnels die het vaakst dicht gaan vanwege een te hoge vrachtwagen. De tunnel staat derde in de lijst van tunnels met de meeste hoogtemeldingen, blijkt maandag uit cijfers van Rijkswaterstaat.
Ruim vierhonderd te hoge vrachtwagens probeerden vorig jaar de Drechttunnel in te rijden. De wagens zijn dan vaak hoger dan 4 meter, maar soms klappert ook een dekzeil omhoog waardoor het detectiesysteem afgaat.


Meetlat

Voor tunnels hangt een soort meetlat waarmee wordt geregistreerd of een vrachtwagen hoger is dan 4 meter. Chauffeurs moeten dan een andere route nemen. Als een chauffeur toch doorrijdt, gaat de tunnel dicht en moet de wagen worden weggehaald.
In totaal probeerde bijna 11.000 keer een te hoge vrachtwagen een tunnel in te rijden. Dat levert in totaal een schadepost op van 165 miljoen euro per jaar.
De Velsertunnel bij Velsen ging het vaakst dicht (8677 keer). De Coentunnel bij Amsterdam staat op de tweede plek met meer dan 1200 meldingen.
Ook bij de Zeeburgertunnel in Amsterdam (326 keer) en de Swalmentunnel bij Roermond (146 keer) is het vaak raak.

Campagne

Rijkswaterstaat is samen met Transport en Logistiek Nederland (TLN) een campagne begonnen om chauffeurs erop te wijzen dat ze de hoogte van hun vrachtwagen meten. Dat gebeurt met een informatieve flyer en filmpjes.