nieuws

Rotterdamse patatbakker vereeuwigd in documentaire

Natuurlijk had ze een documentaire kunnen maken over de Markthal, de Erasmusbrug of een ander architectonisch hoogstandje waar Rotterdam om bekend staat. Maar filmmaker Susanne Boekhorst besloot het anders aan te pakken. "Want wat echt iconisch is, is Bram Ladage."
Boekhorst kwam op het idee toen ze werd benaderd door RTV Rijnmond om een documentaire te maken over iets iconisch in Rotterdam. Hogerop in de patat, een portret van de Rotterdamse patatbakker Bram Ladage, zijn familie en hun imperium, is het resultaat.
Ongekroonde koning
Bram Ladage begon bijna vijftig jaar geleden. Als 18-jarige wist hij een plek op de markt te bemachtigen. Vele winkels verder is hij de ongekroonde koning van de patat in Rotterdam.
Dat komt mede doordat de mening van de klant altijd voorop staat. Soms wordt klanten op de man af gevraagd wat ze van de patat vonden, soms maken ze het op uit de lege zakjes die de prullenbak in verdwijnen.
Bram: "Als je voor de tent staat, zie je veel meer dan als je erin staat. Je hoort de mensen praten en binnen ben je vooral aan het werk."
DNA
Bram heeft zelf sinds kort niet meer de dagelijkse leiding over het bedrijf. Zijn zoon Wesley en neef Rocco die ook 'patat in hun DNA hebben', staan nu aan het roer. En die druk valt hen soms zwaar, blijkt uit de documentaire.
'Hogerop in de patat' is op Tweede Kerstdag vanaf 17.00 uur ieder uur te zien op TV Rijnmond. De documentaire gaat maandagavond al in première, maar alleen voor genodigden. Boekhorst: "Er zijn heel veel Ladages dus die zaal komt wel vol."