GOEREE-OVERFLAKKEE

Waar eindigt het met omstreden bouwplan villawijkje Ouddorp Bad Oost? 'Een politiek spel is het'

Hier staat Ouddorp Bad Oost gepland
Hier staat Ouddorp Bad Oost gepland © Rijnmond
Ouddorp zit nog steeds in spanning over het besluit rondom de bouw van het villawijkje Ouddorp Bad Oost, direct achter de duinen. De geplande raadsvergadering waarin de knoop doorgehakt zou worden ging niet door vanwege het overlijden van een raadslid. Ook voor de verplaatste vergadering werd het omstreden plan weer van de agenda gehaald. Er is veel weerstand tegen de bouw van veertig woningen en een hotel met horeca en winkeltjes.
“Zet mijn naam er maar niet bij hoor, want dan zeggen ze weer dat ik me overal tegenaan bemoei.” Een geboren en getogen Ouddorper op leeftijd staat zijn stoepje schoon te vegen. Als het onderwerp ‘Ouddorp Bad Oost’ valt, schudt hij zijn hoofd. “Die beslissing is al lang genomen. De raad kan niet meer terug.”

Toerisme goede boterham voor Ouddorp

De man heeft zijn omgeving flink zien veranderen. Van een klein dorpje met wat kleine zelfstandigen die huizen verhuurden, naar een drukke badplaats. Vooral van april tot oktober is de toestroom van toeristen enorm. De iets meer dan 6 duizend inwoners van Ouddorp krijgen er dan pakweg 40 duizend toeristen bij.
“Als we het toerisme niet hadden gehad, dan hadden we misschien wel in Middelharnis boodschappen moeten doen”, zegt de man eerlijk. “Het heeft Ouddorp een goede boterham gebracht. Maar het is wel wat te ver gegaan, doorgeschoten. Ouddorp Bad Oost houden we denk ik niet meer tegen. Maar laten we dan in de toekomst wel wat beter nadenken.”

Nieuw plan, nieuwe beoordeling

De Werkgroep Ouddorp Kust Ruimte Rust (OKRR) vindt niet dat het al een gelopen race is. De club wist het oorspronkelijke plan namelijk via de Raad van State van tafel te krijgen. Wat de raadsleden nu onder ogen krijgen is dus een nieuw plan, vinden zij. “En zo moet het ook beoordeeld worden”, zegt Klaas van Heest van de werkgroep. “Dat raadsleden nu vinden dat ze akkoord moeten gaan omdat de raad dat eerder al deed, is niet terecht."
Zijn er in Ouddorp voorstanders te vinden? Het nut van een nieuw hotel zien Ouddorpers nog wel, maar de hoogte van elf meter zit ze dwars. Ondernemers worden niet blij van de geplande winkeltjes. En nieuwe woningen zijn zeker nodig, maar dit project zal geen betaalbare woningen voor jongeren en senioren opleveren. Als dat wel zo was geweest, hadden ze er nog vrede mee kunnen hebben, al houden ze nog liever de grond helemaal vrij.
Bouwplan Ouddorp Bad Oost
Bouwplan Ouddorp Bad Oost © Estate Invest

Voor de rijken

“Voor de rijken van buitenaf is het, echt niet voor de Ouddorpers zelf.” Dat zegt de 92-jarige mevrouw Van der Meijden. Ze woont direct naast het terrein waar het hotel en de woningen moeten komen. Het is één van de oudste zomerhuizen van Ouddorp. Ze woont er sinds 1971 permanent, maar ze komt er al bijna haar hele leven, want het pand is al 84 jaar in de familie. “Ik kwam hier van jongs af aan met mijn ouders. Toen was hier nog niks. Nu is het in de zomermaanden vaak zo druk dat het gewoon griezelig is.”
Mevrouw Van der Meijden is met haar 92 jaar nog erg zelfstandig en bij de pinken. Als ze hoort dat er raadsleden zijn die het stuk grond waar Ouddorp Bad Oost moet komen niet zo bijzonder vinden, een rommeltje zelfs, zegt ze ferm: “Dat zijn mensen die met de mattenklopper moeten krijgen. Die weten niet waar ze het over hebben.”
Zicht op de grond vanuit de tuin van mevrouw Van der Meijden
Zicht op de grond vanuit de tuin van mevrouw Van der Meijden © Rijnmond
Recht tegenover het huis van Van der Meijden staat nu het Fletcher-hotel Duinzicht, dat in 2013 geopend werd. Hier zit dezelfde projectontwikkelaar achter als bij de nieuwe plannen, Estate Invest. Duidelijk is dat de projectontwikkelaar even geen populaire man is in Ouddorp. “Hij drukt gewoon zijn zin door. Hoe dan ook.”
Mevrouw Van der Meijden heeft wat foto’s gepakt. “Er stond vroeger al wel een hotel, maar zeker niet zo groot als nu.” Ze wijst op een foto waar haar huis en het kleine hotel duidelijk herkenbaar zijn. Eromheen is het leeg. De vakantieparken kwamen later. “Het nieuwe hotel komt straks redelijk dicht naast mijn tuin. Hoe dicht precies weet ik niet. De tekeningen van de projectontwikkelaar kloppen steeds niet. Op een gegeven moment stond mijn huis er niet eens meer op.”
De foto met het huis van mevrouw Van der Meijden
De foto met het huis van mevrouw Van der Meijden © Privéarchief

Postbode kan niet meer door de straten

Waarom ze zo tegen Ouddorp Bad Oost is? “Net als heel Ouddorp. Het wordt gewoon te veel. Er lopen hier soms zoveel mensen dat zelfs de postbode niet meer door de straten kan. En ik ken ook helemaal niemand die voor is. Maar willen de raadsleden daarnaar luisteren?”
Op 2 juni mag de raad het zeggen. Geven ze een zogeheten ‘verklaring van geen bezwaar’ of niet? Tegen die tijd zal Goeree-Overflakkee vast een nieuwe coalitie hebben. “Het is allemaal politiek”, verzucht de man met de bezem. ”Maar terugdraaien kunnen we het niet meer. Dus ik ga maar verder met het vegen van mijn stoepje. Dan komt dat in ieder geval af.”