VERKEER

Rozenburgers de klos door storing aan Calandbrug: 'Dit betekent dik tien kilometer omrijden'

De Calandbrug is wel open voor de scheepvaart
De Calandbrug is wel open voor de scheepvaart © MediaTV
Inwoners van Rozenburg en mensen die in het dorp werken moeten de komende twee weken rekening houden met een veel langere reistijd. De Calandbrug staat sinds dinsdagavond 18:00 uur in storing. Het draaimechaniek is defect en het duurt twee weken om dat probleem op te lossen, meldt beheer ProRail.
De brug had dinsdag een storing. "Toen bleek dat de lagers van een van de tandwielen kapot zijn. Repareren duurt twee weken", zegt een woordvoerder van ProRail. Vervolgens moest een besluit worden genomen: gaat de brug omhoog voor het scheepvaartverkeer of blijft de brug naar beneden. Gekozen is voor plan A, zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. "Het scheepvaartverkeer heeft geen alternatieve route. In de Brittanniëhaven zitten bedrijven die afhankelijk zijn van de Calandbrug. Daarom die keuze, al is het niet optimaal voor de Rozenburgers."
Het wegvervoer kan omrijden via de Thomassentunnel. Het vervoer van gevaarlijke stoffen en langzaam verkeer moet voor de Rozenburgsesluis kiezen. Fietsers en voetgangers worden via dezelfde route omgeleid. De extra reistijd voor autoverkeer is ongeveer de tien minuten, voor fietsers en voetgangers zo'n twintig minuten.
"Dat is dik tien kilometer om", weet Rozenburger en dorpsraadslid Rob Oosterlee. "Juffen en meesters op de school van mijn kinderen komen van Voorne-Putten. Die hebben er vanochtend vijf kwartier over gedaan." Vooral voor het woon-werkverkeer uit Rozenburg naar Brielle of Hellevoetsluis of andersom, zijn de problemen flink.
Veel Rozenburgse scholieren in het voortgezet onderwijs zitten ook nog eens in hun examenweek. Fietsers moeten dus omrijden, maar dat geldt dus ook voor buslijn 105. ProRail laat weten dat er mogelijk een pontje komt om hulp te bieden.

Ambulancezorg

Het is niet alleen de extra reistijd die vervelend is. Bij het medisch centrum Brielle maken ze zich ook zorgen over de ambulancezorg in Rozenburg, want die ambulances staan gestald in Brielle. "De brug is voor ons een heel belangrijke route", legt verloskundige Marthe Oosterlee uit. "Als wij vanuit Brielle met spoed naar een cliënt in Rozenburg moeten, kost dit ons extra reistijd, zeker ook omdat het verkeer drukker is. Dat vraagt schakelen, maar in een spoedsituatie kan dat niet altijd."
Rob Oosterlee denkt dat er een oplossing te vinden moet zijn voor het probleem en doet een oproep aan de gemeente: "Rotterdam, organiseer iets voor ons." De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond laat weten dat ambulances voor Rozenburg in Spijkenisse staan. En mocht die ambulance ergens naartoe moeten, dan komt er een herbezetting.
De storing bij de Calandbrug