CORONACRISIS

Rotterdamse webwinkel Coolblue wil half miljoen euro van Sywert van Lienden en co

Een mondkapje (ter illustratie)
Een mondkapje (ter illustratie) © Rijnmond
De directie van de Rotterdamse webwinkel Coolblue heeft aangifte gedaan van oplichting tegen Sywert van Lienden en zijn compagnons Bernd Damme en Camille van Gestel. Het bedrijf zegt te zijn voorgelogen door het trio en eist een schadevergoeding van ongeveer een half miljoen euro.
“Coolblue heeft aangifte gedaan," bevestigt een woordvoerder tegen Rijnmond, na eerdere berichtgeving van de Volkskrant. "In die aangifte hebben we het Openbaar Ministerie gevraagd om te onderzoeken of er strafbaar is gehandeld ten aanzien van Coolblue. Sywert van Lienden, Bernd Damme en Camille van Gestel hebben ons voorgelogen en misbruik gemaakt van ons vertrouwen. Onze strikte voorwaarde voor de samenwerking is altijd geweest dat die zonder winstoogmerk zou zijn.”
In de Volkskrant geeft de advocaat van Coolblue, Sabine Bijl, aan dat de Rotterdamse webwinkel meewerkte omdat steeds werd verzekerd dat het ging om een non-profit-initiatief voor de zorg. Coolblue zou Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA), de organisatie van de drie heren, niet hebben ondersteund als duidelijk was geweest dat het om een commercieel initiatief ging.
Coolblue is na Randstad het tweede bedrijf dat aangifte doet in de zaak rondom de beruchte mondkapjesdeal. Het uitzendconcern eist zo'n 150 duizend euro van Stichting Hulptroepen Alliantie, de organisatie van Van Lienden, Damme en Van Gestel.