CRIMINALITEIT

Boeien, snoeischaren en tandartsstoel: ‘Piet Costa’ moet cel in voor inrichten martelcontainers

Een martelstoel in een 'martelcontainer'
Een martelstoel in een 'martelcontainer' © Justitie
De rechter heeft Rotterdammer Roger P., alias ‘Piet Costa’, een straf opgelegd van twee jaar en negen maanden cel voor het inrichten van martelkamers. Deze gevangenissen voor de onderwereld zijn aangetroffen in Rotterdam en Wouwse Plantage.
De rechtbank in Amsterdam had een hogere straf willen opleggen maar werd daarin begrenst door een andere zaak tegen Piet Costa in Rotterdam. Hij kreeg daar vorige maand vijftien jaar cel voor omvangrijke drugshandel. De maximumstraf voor beide zaken, de drugs en de containers, is zeventien jaar cel en negen maanden.

Martelen en desnoods doden

Piet Costa zou de containers hebben ingericht om tegenstanders uit het drugsmilieu te ontvoeren, martelen en desnoods te doden. In de geluidsdichte ruimtes zijn boeien, tangen, snoeischaren en een tandartsstoel aangetroffen. Volgens justitie is net op tijd ingegrepen, vlak voordat het eerste slachtoffer zou worden aangevoerd.
De rechter zegt dat de organisatie rond Piet Costa een conflict over geld binnen het criminele milieu op deze manier wilde oplossen. “Het is schokkend dat men het recht zo in eigen handen heeft willen nemen.”

Geen architect martelcontainers

De Rotterdammer heeft ontkend dat hij de architect was van de martelcontainers en heeft zich verder beroepen op zijn zwijgrecht. Hij was woensdag niet aanwezig bij de uitspraak. Advocaat Jan Hein Kuijpers liet na afloop weten in hoger beroep te gaan. Hij wil met name aanvechten dat versleutelde berichten via EncroChat en Sky zijn gebruikt als bewijs. Net als de Rotterdamse rechter in de drugszaak vinden ook de Amsterdamse collega's dat de privacy niet is geschonden.
In deze zaak stonden elf verdachten terecht. Zij kregen straffen tussen de één en negen jaar cel. Een verdachte is vrijgesproken. De hoogste straf was voor Ahmed M. die door de rechter wordt beschouwd als de rechterhand van Piet Costa. Ook hij is in Rotterdam veroordeeld en opgeteld moet hij zeventien jaar gaan uitzitten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl