nieuws

De Rotterdam kost Woonbron 257 miljoen

ssrotterdam3.cropresize.1.jpg
ssrotterdam3.cropresize.1.jpg
ROTTERDAM - De verbouwing van het voormalige stoomschip de Rotterdam heeft uiteindelijk 257 miljoen euro gekost. Dat staat in het jaarverslag van woningcorporatie Woonbron, de eigenaar van het schip.
Woonbron ging een jaar geleden nog uit van een investering van 210 miljoen euro. De corporatie zegt dat de overschrijding voor een deel komt door fouten van leveranciers. Vooral problemen met technische installaties maakten dat de kosten opliepen.
In het jaarverslag schrijft Woonbron dit vooral toe aan het installatiebedrijf Cofely. 'Het niet tijdig en niet volgens de veiligheidsvoorschriften opleveren van de technische installaties door Cofely heeft echter tot extra vertragingen geleid, waardoor De Rotterdam BV uiteindelijk in december 2009 alle vereiste certificaten verkreeg om in februari 2010 haar deuren voor het publiek te openen.'
Procedures
Woonbron wil de extra kosten verhalen op de verantwoordelijke bedrijven. De corporatie is dan ook een aantal juridische procedures begonnen om geld terug te vorderen van leveranciers. Ook loopt nog steeds een zaak tegen de Poolse staat, die de verbouwing in Gdansk in 2006 onmogelijk maakte. Woonbron hoopt de Rotterdam nog altijd te verkopen, al zal dat niet op korte termijn gebeuren.
Woonbron kocht het schip in 2005 voor 6 miljoen euro. Verwacht werd toen dat de verbouwing 40 miljoen euro zou kosten. Dat bedrag is dus meer dan zes keer zo hoog geworden.
Kromwijk
Eerder deze werd bekend dat directeur Martien Kromwijk van Woonbron per 1 januari 2011 opstapt. Dit gebeurt na een verschil van inzicht met de Raad van Commissarissen. Dat verschil heefts volgens Woonbron niets te maken met beleid of strategie.