WONEN

Huurders in Capelle tegen afspraak in op straat gezet: 'Ik vind het heel erg schofterig'

Huurder Timothy moet alweer zijn spullen pakken omdat zijn huurcontract is opgezegd
Huurder Timothy moet alweer zijn spullen pakken omdat zijn huurcontract is opgezegd © Rijnmond
Ook al betalen ze netjes hun huur en veroorzaken ze geen overlast, na twee jaar is het wegwezen. Huurders van een voormalig kantoorpand in Capelle aan den IJssel staan zonder pardon op straat. Uit het niets kwam de mededeling van vastgoedeigenaar Brickfund dat ze moesten vertrekken.
De huurders hebben een tijdelijk contract, maar hadden van Brickfund toegezegd gekregen dat ze mochten blijven. De verbazing was groot toen ze te horen kregen dat het einde verhaal was. Door inmenging van de wethouder draait de vastgoedeigenaar iets bij. Maar dat geldt niet voor ‘mondige’ huurders of nieuwe huurders.

Wonen, werken en slapen

In de studio van de 32-jarige Timothy kun je je kont nauwelijks keren. In een ruimte van veertig vierkante meter wordt gewoond, gewerkt en geslapen. Nu staat het vol met dozen, want Timothy en zijn vriendin moeten vertrekken. Vlak vóór Pasen kwam totaal onverwacht de mededeling van de verhuurder dat ze weg moesten.
Niet alleen bij Timothy valt deze mededeling rauw op het dak. Alle bewoners van het eerste uur van het voormalige kantoorpand The Rhino in Capelle aan den IJssel hebben deze boodschap gekregen. “Bizar en absurd”, zeggen andere huurders. Binnen twee maanden staan ze op straat en moeten ze iets anders hebben gevonden. Dat zorgt voor veel stress, zeker gezien de krapte op de woningmarkt.
Huurders zonder reden op straat

Zonder reden

De huurders zijn boos en willen tekst en uitleg van de verhuurder. Maar die laat schriftelijk weten dat “voor het beëindigen van de huurovereenkomst geen reden nodig is.” Het bewaren van flexibiliteit verdient de voorkeur van de verhuurder. Ook wordt opgemerkt dat de huurders hier van begin af aan rekening mee hadden kunnen houden.
“Ze hebben ons nooit een reden gegeven”, zegt huurder Timothy verontwaardigd. Hij heeft wel een vermoeden wat de ware reden is om huurders geen vast contract te geven. “Wij zijn bang dat als ze ons eruit zetten, de huren omhoog gaan, de volgende huurder erin komt en die mag er ook na twee jaar uit.”
Het voormalige kantoorpand aan de Fascinatio Boulevard in Capelle aan den IJssel is in 2020 opgeleverd als wooncomplex met 120 kleine studio's van 25 tot 45 vierkante meter. Op 12 studio’s na ligt de kale huurprijs hoger dan 800 euro. Dat is exclusief de maandelijkse servicekosten van 40 euro.
Capels kantoorpand is verbouwd tot wooncomplex
Capels kantoorpand is verbouwd tot wooncomplex © Rijnmond

Wel toegezegd

Mondeling is altijd toegezegd dat als je netjes de huur betaalt en geen overlast veroorzaakt, na twee jaar een tijdelijk contract wordt omgezet naar een contract voor onbepaalde tijd. Ook op de website van The Rhino stond dat de eigenaar voornemens is te verlengen als je je huur betaalt en geen overlast veroorzaakt. Sinds kort is dat veranderd: “Na 24 maanden wordt er door de eigenaar beoordeeld of de huurovereenkomst omgezet zal worden naar onbepaalde tijd of dat de huurovereenkomst eindigt.”
Huurder Timothy voelt zich in de maling genomen. “Overal stond, op iedere webpagina: de intentie is om te verlengen. Ook tijdens de oplevering hebben we gevraagd: wat gebeurt er na twee jaar? En toen was het antwoord als je geen huurachterstand hebt en geen overlast geeft, dan wordt het een contract voor onbepaalde tijd.” Andere huurders zeggen dat steeds ‘losjes’ wordt bevestigd dat de huurcontracten na twee jaar doorlopen.

Worst voorhouden

De Capelse wethouder Maarten Struijvenberg is boos. “Mensen twee jaar lang een worst voorhouden en die belofte twee voor twaalf intrekken, dat kun je niet maken. Dat is onbehoorlijk van Brickfund.” Een aantal huurders heeft contact met hem gezocht en de wethouder is vervolgens gaan bellen met de eigenaar.
Door tussenkomst van de wethouder heeft Brickfund alsnog een aantal tijdelijke huurcontracten verlengd, maar niet voor alle huurders. Uitgezonderd zijn de huurders die bezwaar maakten of een boze brief schreven. Wethouder Struijvenberg vindt dat niet kunnen. “Deze mensen gunnen ze geen huurverlenging, dat hebben ze me bevestigd. Terwijl ze zich meer zouden moeten moeten bezighouden met een probleem dat ze zelf hebben gecreëerd dan hoe mensen hierop reageren.”
Wethouder Maarten Struijvenberg (Leefbaar) is boos over beëindigen huurcontracten door Brickfund

It's all about the money

“Juridisch doen wij niets verkeerd, we mogen zonder reden tijdelijke contracten opzeggen”, is de reactie van Brickfund. “Ik snap ook niet waarom jullie hier aandacht aan besteden”, zegt managing director Joris Vreeburg als we bellen voor een reactie. Na het belletje van de wethouder zijn ze wel bijgedraaid, geeft Brickfund toe. “Het klopt dat we ons inzicht hebben veranderd." In de vrijgekomen studio’s komen nieuwe huurders die 'om en nabij' dezelfde huurprijs krijgen.
Huurders die hun mondje roeren, krijgen geen verlenging. Ook huurders die later zijn gekomen en toekomstige huurders blijven in onzekerheid of ze na twee jaar wel mogen blijven. Het mag volgens de wet en daar beroept Brickfund zich op. Zo opereren meer vastgoedinvesteerders. Ze houden zich aan de wet, maar wel met een cowboymentaliteit waarbij het draait om geld verdienen.
Brickfund is een vastgoedmaatschappij waar je als kleine belegger met bedragen van minimaal 50 duizend euro mede-eigenaar van vastgoed kunt worden. De huur en waardestijging van het vastgoed is het rendement. Op de homepage staat dat ze al voor ruim 77 miljoen euro vastgoed hebben aangekocht. Maandelijks int Brickfund ruim 100 duizend euro aan huurinkomsten bij The Rhino in Capelle.
Dat zie je niet alleen terug bij hun voorkeur voor tijdelijke contracten, maar ook bij hoe ze de huurprijzen bepalen. Die liggen volgens de huurcommissie te hoog. Een huurder heeft er een zaak van gemaakt en is tot twee keer toe door de huurcommissie in het gelijk gesteld. Het oordeel is dat de huur onder de sociale huurgrens van 763 euro zou moeten vallen.
Daar is Brickfund het niet mee eens en vecht dat bij de rechter aan, omdat er met een te lage WOZ-waarde zou worden gerekend. De rechter buigt zich binnenkort over de vraag of het oordeel van de huurcommissie terecht was of dat de studio’s voor vrije marktprijzen mogen worden verhuurd.
D66 Capelle vindt dat huurders een zwakke positie hebben in de huidige overspannen huizenmarkt waar verhuurders misbruik van kunnen maken. Bij The Rhino moet goed uitgezocht worden wat er misgaat. "De belangen van huurders moeten gewaarborgd zijn. Wonen is immers een grondrecht", zegt de Capelse D66-fractievoorzitter Zinho Schelkers.

Heel erg schofterig

De verhuurder zet huurders net zo makkelijk op straat als dat-ie ze weer helpt aan een nieuwe woning. Dat aanbod wordt gedaan in de brief waarin de huurders te horen krijgen dat ze weg moeten. Brickfund noemt dat ‘een vriendelijk gebaar’, de huurders vinden het schaamteloos omdat ze te maken krijgen met dezelfde makelaars, beheerders, verhuurders en vastgoedeigenaren.
“Bieden ze me dan weer een woning aan voor twee jaar en gaan we de hele tijd heen en weer voor steeds hogere huurprijzen? Ik vind het heel erg schofterig. Zij worden er alleen maar rijker van en wij alleen maar armer”, zegt een boze Timothy.
Huurder Timothy
Huurder Timothy © Rijnmond
Wil je reageren of je verhaal delen over tijdelijke huurcontracten en/of hoge huren? Mail: marion.keete@rijnmond.nl

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl