nieuws

Dordrecht eist restauratie De Holland

deholland.cropresize.tmp.jpg
deholland.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM - De gemeente Dordrecht dreigt Fortress voor de rechter te slepen, als de projectontwikkelaar nu niet snel begint met de restauratie van De Holland. Dit monumentale pand, aan de Burgemeester De Raadtsingel, staat al jaren te verpauperen.
Volgens wethouder Ferdinand van den Oever (Economische Zaken) is drie jaar geleden met Fortress een overeenkomst gesloten, waarin is afgesproken dat dit bedrijf het pand restaureert en er een huurder voor vindt. Directeur projectontwikkeling Bas Maingay, van Fortress, zegt dat daarbij het voorbehoud gemaakt is, dat restauratie pas begint als de huurder gevonden is. En dat is door de huidige economische situatie nog niet gelukt.
Van den Oever zegt dat voorbehoud niet te kennen: "en dat ze nu ineens met het verhaal komen, dat ze zonder huurder geen financiering voor de restauratie krijgen is wel heel erg flauw. Wij hebben als gemeente de afgelopen jaren diverse potentiële huurders bij Fortress aangedragen. We gaan het bedrijf nu via de rechter dwingen om te doen wat er is afgesproken. Wat mij betreft is de maat vol. Kijk eens, hoe het pand er bij staat, dit is gewoon een drama voor de stad".
Maingay noemt het ook een nare situatie: "wij willen het pand ook graag opknappen. Maar eerst moet er zekerheid over de financiering zijn. En bij die afspraak is dit voorbehoud gemaakt, dus een eventuele rechtzaak zien wij met vertrouwen tegemoet".

Architect Sybold van Ravesteyn

De Holland werd in 1937 ontworpen door Sybold van Ravesteyn, de architect die ook verantwoordelijk was voor onder meer de Dordtse schouwburg Kunstmin en de Rotterdamse Diergaarde Blijdorp. Het kantoorpand werd genoemd naar de verzekeringsmaatschappij, die het destijds liet bouwen. In de tachtiger jaren kwam het pand in handen van Albert Heijn, dat het pand ingrijpend veranderde.
Toenmalig wethouder Nico Lamers probeerde dat nog tegen te houden met een spoedvergadering van de gemeenteraad. Vergeefs, want AH mocht van de rechter z'n gang gaan. Het monumentale kantoorinterieur werd uit het pand gesloopt en aan de zijkant werden een soort hangende dozen aangebouwd.
Na het vertrek van de supermarkt kwam Kwantum in De Holland terecht. Deze winkel liet de unieke commissiekamer, die als een soort ovalen koepel op het dak van De Holland staat, verbouwen en afwerken in de eigen huiskleuren. Na het vertrek van Kwantum naar de Meubelboulevard kwam De Holland opnieuw leeg te staan.

Verpaupering

Om het monumentale pand te behoeden voor verpaupering kocht de gemeente Dordrecht in 2004 De Holland voor twee miljoen euro. Omdat de gemeente geen nieuwe bestemming of huurder kon vinden werd De Holland aangeboden aan de projectontwikkelaar met het beste aanbod. Dat bleek in 2007 Fortress te zijn.
Wat Dordrecht in 2004 vreesde is precies wat er de afgelopen jaren met De Holland is gebeurd. Het gebouw verkeert in erbarmelijke staat. Ornamenten brokkelen af, ramen zijn ingegooid en regelmatig moeten er daklozen en verslaalfden verwijderd worden.
De schade aan het pand is zeker anderhalf miljoen euro. De nieuwe eigenaar moet dat herstellen, maar bovendien de aanbouwen uit de tachtiger jaren verwijderen en het monument in oude luister herstellen. Dordrecht wil dat nu afdwingen via de rechter.