HUIZENMARKT

Stijgende hypotheekrente, kritischere kopers: 10 miljoenenvilla’s die al lang te koop staan

Woon je in een dure villa? Dan krijg je je huis over het algemeen minder makkelijk verkocht. Zeker nu de rente op een hypotheek stijgt, kopen mensen minder snel. We deden een rondje op Funda en vonden verschillende pareltjes die al een tijdje te koop staan.
Zwembaden, een inpandige bioscoopzaal, een beautysalon of een Turks stoombad. Aan weelde geen gebrek in het segment villa’s boven de 1,5 miljoen euro. De kopers laten wél langer op zich wachten. En dat heeft verschillende redenen, leggen makelaars uit.
Allereerst speelt mee dat in het duurdere segment minder concurrentie is. “Anderhalf miljoen en opwaarts loopt niet iedereen de deur plat om meteen te bieden, zoals dat in andere segmenten wel gebeurt. Als het om zoveel geld gaat, nemen mensen de tijd om te bieden. En dat kán ook, want de concurrentie is dus kleiner”, zegt Marc van der Lee van makelaarsvereniging NVM.

Kopers kritischer

Daarnaast speelt de stijgende hypotheekrente een rol, denkt René Perridon van de Rotterdamsche Vastgoedmaatschappij. “Aan het begin van het jaar zat dat nog rond de 1,4 procent. Nu zit je al boven de 3 procent. Dat telt harder op als je zo veel geld uitgeeft”, zegt Perridon.
Herjan Rook, makelaar bij Maarten Makelaardij, ziet dat mensen over de gehele linie wat kritischer worden. “Er is zeker een afkoeling gaande. De rente gaat omhoog, mensen voelen de inflatie en stijgende energieprijzen, zien hun producten in de supermarkt duurder worden. Dat maakt ze kritischer op de aankoop van vastgoed.”
Maar de vraag blijft groot, met name in het middensegment. “We bouwen gewoon te weinig, dus de vraag blijft hoog. We zien eerder dat er in plaats van dertig tot veertig mensen, twintig tot dertig mensen naar een huis komen kijken waar op geboden kan worden”, zegt Rook.

Eigen kapitaal

Mocht de lijst je lekker maken: je kunt een hypotheek krijgen die ongeveer 4,5 tot 5,5 keer je jaarinkomen is, zegt Perridon. “Al denk ik niet dat mensen die kopen in dit segment starters zijn, of niet al eigen kapitaal meebrengen”, lacht Rook.

1. Overboslaan, Oostvoorne

Villa in Het Overbos.
Villa in Het Overbos. © Funda
Prijs: 1.650.000 euro
Bijzonderheden: De villa staat in een bos met de naam ‘Het Overbos’. 5.290 vierkante meter eigen grond en 252 vierkante meter woonoppervlak. In de voortuin ligt een zwembad.

2. Raadhuisstraat, Zuidland

Notariswoning in de Raadhuisstraat.
Notariswoning in de Raadhuisstraat. © Funda
Prijs: 1.950.000 euro
Bijzonderheden: Ook dit huis heeft een zwembad en een inpandige ruimte die gebruikt wordt als beautysalon. Het huis is gebouwd in 1874 en is een monumentale notariswoning.

3. Molendijk, Den Bommel

Met inpandige garage voor tien auto's.
Met inpandige garage voor tien auto's. © Funda
Prijs: 1.950.000 euro
Bijzonderheden: Het huis heeft een binnenzwembad en een inpandige vloerverwarmde, geïsoleerde garage voor tien auto's. Oorspronkelijke vraagprijs was 2.450.000 euro, maar de eigenaren zijn dus al gezakt. De huidige prijs is een ‘bieden vanaf’-prijs.

4. Nieuwe Bloksedijk, Achthuizen

Als je eigenaar bent van dit huis, hoef je voor een bruine kroeg niet meer uit huis.
Als je eigenaar bent van dit huis, hoef je voor een bruine kroeg niet meer uit huis. © Funda
Prijs: 2.375.000 euro
Bijzonderheden: Het huis komt met een fikse schuur, paardenstal met vier boxen en bijgebouw. In het huis is een bruine kroeg, gym en bioscoop ingebouwd.

5. Wijnstraat, Dordrecht

Rijksmonument in de binnenstad van Dordrecht.
Rijksmonument in de binnenstad van Dordrecht. © Funda
Prijs: 1.895.000 euro
Bijzonderheden: Dit huis is een Rijksmonument in de binnenstad van Dordrecht. Het heeft een Belgische hardstenen vloer en balkenplafond. Al in de 13e eeuw werd er gebouwd op de plek van dit huis. Het huidige aanzicht komt uit 1783. Het pand is gerenoveerd in 2001.

6. Land van Esseweg, Strijen

Zwemmen zonder pottenkijkers.
Zwemmen zonder pottenkijkers. © Funda
Prijs: 1.700.000 euro
Bijzonderheden: Gebouwd in 2010. Het heeft een verzonken zwembad, dat daardoor zou beschermen tegen polderwind en privacy zou kunnen bieden bij het zwemmen. Het huis heeft ook een ondergrondse garage.

7. Hoflaan, Rotterdam

Huis aan de Hoflaan
Huis aan de Hoflaan © Funda
Prijs: 3.200.000 euro
Bijzonderheden: Onder in het huis zitten een fitnessruimte, wijnkelder en waskelder met gewelfplafond. De badkamer heeft een urinoir. Het huis komt inclusief schuur, wat een Rijksmonument is. Het huis zelf is een voormalig burgemeesterswoning.

8. Laan van Woudestein, Rotterdam

Huis met beroemde architect.
Huis met beroemde architect. © Funda
Prijs: 2.750.000 euro
Bijzonderheden: Het huis is ontworpen door de Rotterdamse architect Hugh Maaskant, ook bekend van de Euromast, het Groothandelsgebouw en het Industriegebouw in Rotterdam. Het is gebouwd in 1940.

9. Ringvaartweg, Rotterdam

Bij dit huis komt een verzonken zithoek in de achtertuin.
Bij dit huis komt een verzonken zithoek in de achtertuin. © Funda
Prijs: 3.950.000 euro
Bijzonderheden: De master bedroom heeft een walk-in closet. In het huis zitten een spa met sauna en Turks stoombad. Het grenst aan de ringvaart en heeft een verzonken zithoek in de tuin.

10. Ringvaartweg, Rotterdam

Inclusief verwarmd tuinhuis.
Inclusief verwarmd tuinhuis. © Funda
Prijs: 2.900.000 euro
Bijzonderheden: Dezelfde straat als nummer 9. Bij het huis komt een verwarmd tuinhuis met badkamer. In de tuin staan een groentekas, boomhut en steiger voor een rubberbootje.