VOETBAL

50 jaar damesvoetbal bij VV Smitshoek: ‘Ik heb wel eens gehoord dat iemand in haar bovenbeen gebeten was'

De dames die 50 jaar geleden aan de wieg stonden van het vrouwenvoetbal bij VV Smitshoek
De dames die 50 jaar geleden aan de wieg stonden van het vrouwenvoetbal bij VV Smitshoek © Tenny Tenzer
Damesvoetbal is populairder dan ooit. Maar hoe was dat vroeger? VV Smitshoek uit Barendrecht was er precies vijftig jaar geleden al vroeg bij met een eigen dameselftal. “Er werd vanuit de mannen wel eens minderwaardig tegen ons gedaan. Vrouwenvoetbal was niet om aan te zien, zeiden ze.”
In de bestuurskamer van VV Smitshoek prijkt een wand met talloze oude foto’s. Vier dames begeven zich bij binnenkomst meteen naar de fotowand op zoek naar jeugdige kiekjes van weleer. Coby, Ank, Mieke en Ria pikken meteen hun foto’s eruit.
En dan komen de herinneringen. Vier vingers wijzen van de ene naar de ander foto. Het zinnetje 'Weet je dat nog?' komt veelvuldig voor. Een gesprek met vier dames die aan de wieg stonden van het vrouwenvoetbal van VV Smitshoek.
Coby van Doesburg
Coby van Doesburg © Rijnmond

Coby van Doesburg (79)

Keeper

“Vijftig jaar geleden wilden dames ook voetballen, maar dat kon toen niet. Tegenwoordig is het heel professioneel geworden. De dames hebben er ook plezier in.”
“Er was toen niet veel om te zien, want we konden het niet. Zo stond er een keer iemand van achter de achterlijn in te gooien. Ik heb wel eens een bal door mijn benen laten gaan en kon als keeper niet uittrappen. Dat moest iemand anders voor me doen.”
Ank Stolk
Ank Stolk © Rijnmond

Ank Stolk (68)

Laatste vrouw
"Op mijn werk vonden ze het vreemd. Dat vonden ze niet voor vrouwen omdat het niet vrouwelijk was. Maar ik vond het leuk en je moet dingen doen die je leuk vindt. Na mijn eerste wedstrijd had ik meteen een vriend. Er kwamen zoveel jongens kijken toen we hier voor het eerst gingen voetballen.”
“Ik volg de Oranjeleeuwinnen op tv. Daar kijk ik liever naar dan naar de mannen. Die liggen dan weer op het veld na een overtreding. Dan denk ik: je komt toch om te voetballen, voetbal dan gewoon!”
Mieke Vis
Mieke Vis © Rijnmond

Mieke Vis (65)

Linksvoor

“Ik vond het vroeger wel stoer om te doen. Er waren toen maar een paar tegenstanders maar het ging er wel fel aan toe. Ik heb wel eens gehoord dat iemand in haar bovenbeen gebeten was.”
“Mijn man, waar ik nog steeds mee ben, heb ik hier leren kennen. Hij speelde in het eerste en trapte een balletje naar me. Ik schopte terug en dat was meteen het eerste balcontact, we hebben nog steeds balcontact.”
Ria Blinde
Ria Blinde © Rijnmond

Ria Blinde (72)

Spits

“Er werd vanuit de mannen wel eens minderwaardig tegen ons gedaan. Vrouwenvoetbal was niet om aan te zien, zeiden ze. Dat is nu gelukkig anders en de mannen werden steeds enthousiaster.”
“Datzelfde zie je bij het Nederlands vrouwenelftal. Omdat ze het een aantal jaar geleden zo goed deden (Europees Kampioen 2017 en tweede bij het Wereldkampioenschap 2019, red) werden mensen enthousiast voor het damesvoetbal en dat is heel fijn.”
Kijk zelf hoe de dames nog een lekker balletje kunnen trappen in de video:
50 jaar vrouwenvoetbal bij VV Smitshoek: ‘vroeger vonden ze voetbal niet vrouwelijk’