SPARTA

Sparta zet goede lijn voort en duwt PEC Zwolle de eerste divisie in

Sparta viert de 2-0 van Vito van Crooij tegen PEC Zwolle
Sparta viert de 2-0 van Vito van Crooij tegen PEC Zwolle © VK Sportphoto - Mischa Keemink
In de eredivisie heeft Sparta woensdagavond prima zaken gedaan in de strijd om handhaving. De Rotterdammers wonnen op Het Kasteel met 2-0 van PEC Zwolle, dat na deze nederlaag officieel naar de eerste divisie zakt. Het team van hoofdtrainer Maurice Steijn heeft het eredivisieschap met nog één duel te gaan in eigen hand.
Het Kasteel stond voorafgaand aan de wedstrijd onder hoogspanning. Een nederlaag zou de degradatiezorgen voor Sparta verergeren. Als de Rotterdammers zouden winnen, dan drukte Sparta in elk geval PEC Zwolle naar de eerste divisie. De bezoekers, die aan het begin van de wedstrijd al op de laatste plek bivakkeerden, hadden drie punten nodig om de eredivisiedroom levend te houden.
Adil Auassar na Sparta-PEC Zwolle (2-0): 'Hiervoor kom je naar Het Kasteel'
De start van de degradatiekraker was in elk geval positief voor Sparta. Na drie minuten liet Adil Auassar met de vroege 1-0 Het Kasteel ontploffen van vreugde. De aanvoerder van de Kasteelclub werkte een vrije trap van voormalig PEC Zwolle-speler Vito van Crooij tegen de netten. Vervolgens nam de ploeg uit Overijssel de regie in de wedstrijd. Zo creëerden Pelle Clement en Gervane Kastaneer twee aardige kansen voor PEC Zwolle. Ook kwam de thuisploeg goed weg toen Thomas van den Belt een voorzet vanaf de rechterkant bovenop de lat zag belanden.
Zo klonk de 1-0 van Adil Auassar bij Sparta-PEC Zwolle op Radio Rijnmond
PEC Zwolle kreeg de meeste kansen in de wedstrijd en had vaak de bal in het bezit, maar Sparta was het meest efficiënte team op Het Kasteel. Na 24 minuten verdubbelde Van Crooij op aangeven van Younes Namli, eveneens een oud-speler van PEC Zwolle, de score (2-0). De Limburger ontsnapte aan buitenspel en zette Spangen met zijn doelpunt in vuur en vlam.

Misdragende aanhangers van PEC

Na deze goal gaf Sparta in de eerste helft nauwelijks meer kansen weg. In de rust lieten enkele supporters in het uitvak zich echter van een negatieve kant zien. Vanwege de naderende degradatie van PEC Zwolle reageerden de bezoekers hun frustraties af door met stoeltjes richting de vakken van Sparta-supporters te smijten.
PEC Zwolle-aanhangers smijten met stoeltjes vanuit het uitvak
In de tweede helft kende Sparta in de stromende regen amper problemen. Alleen hielpen de Rotterdammers de bezoekers bijna een handje. Invaller Jeremy van Mullen raakte met het hoofd een vrije trap van PEC Zwolle verkeerd, waarna zijn kop richting het eigen doel ging. Gelukkig voor Sparta was doelman Maduka Okoye halverwege de tweede helft bij de les. De international van Nigeria tikte de bal net onder de lat weg.
Toen het duel langzaam het einde naderde, kookten de potjes van de aanhangers van PEC Zwolle nog een keertje over. Zij gooiden met vuurwerk en weer slingerden de misdragende fans stoeltjes richting het veld.
Hier raakte Sparta echter niet van in de war. De rood-witten hielden eenvoudig stand. Dat betekende dat het lot van PEC Zwolle bezegeld was. De ploeg van hoofdtrainer Dick Schreuder degradeert, ondanks een geweldige inhaalrace, naar de Keuken Kampioen Divisie. Komende zondag kan Sparta, dat naar de veilige vijftiende plek is gestegen, op bezoek bij Heracles Almelo zich veilig spelen. Als de Rotterdammers nummer veertien Heracles Almelo verslaan, dan is de Kasteelclub volgend seizoen weer eredivisionist.
Vito van Crooij scoorde voor Sparta tegen zijn oude club PEC Zwolle

Sparta - PEC Zwolle 2-0 (2-0)

3' 1-0 Adil Auassar
24' 2-0 Vito van Crooij
Opstelling Sparta: Okoye; Abels, Vriends, Auassar (45+3' Beugelsdijk), Meijers; De Kamps, Verschueren, Mijnans (83' Pinto); Van Crooij (83' Engels), Thy, Namli (58' Van Mullem)