VOETBAL

Ryan Koolwijk stopt met voetballen en vindt nieuwe uitdaging: 'Deze kans moet ik grijpen'

Ryan Koolwijk enkele jaren geleden in actie voor Excelsior
Ryan Koolwijk enkele jaren geleden in actie voor Excelsior © Mischa Keemink/VK Sportphoto
Excelsior, NEC, FC Dordrecht, Trencin, Almere City FC en PEC Zwolle. Ryan Koolwijk heeft een mooi rijtje clubs achter zijn naam staan, maar de 36-jarige middenvelder vindt het genoeg geweest. Hij stopt als actief voetballer en wordt assistent-bondscoach van Suriname. "Als je deze kans krijgt moet je hem ook grijpen."
Koolwijk, die woensdag als bankzitter tegen Sparta degradeerde met PEC Zwolle, kwam als speler al uit voor de Surinaamse ploeg. "Maar ik kan bij mijn club niet rekenen op veel speelminuten, dan wordt het bij het nationale elftal ook steeds lastiger."
Brian Tevreden polste Koolwijk voor de functie van assistent-bondscoach. "Hij maakt deel uit van de technische commissie en is druk bezig met het binnen halen van spelers voor Suriname. Maar hij was ook op zoek naar een assistent. Toen hij erachter kwam dat ik de juiste papieren heb, wilde hij dat ik bij de selectie kwam als assistent."
Een prachtige uitdaging, vindt Koolwijk. "Dit is voor mij een mooie kans om het trainersvak in te gaan. Ik ga spelers scouten die de Surinaamse nationaliteit hebben, maar ook spelers die mogelijk voor ons gaan spelen. En dan heb je nog de interlandweken."
De middenvelder, die zondag bij PEC Zwolle - PSV afscheid neemt van het betaald voetbal als actief voetballer, denkt dat het Surinaamse elftal er goed op staat. "Alleen zijn we niet vaak samen geweest, we moeten nog op elkaar ingespeeld raken. Dat heeft tijd nodig. Maar als je kijkt naar de namen én de kwaliteit, dan zit het wel goed."

Supertrots

Koolwijk speelde in Nederland lang bij Excelsior. Hij brak door in Kralingen en keerde zo'n zes jaar geleden nog voor een paar seizoenen terug in het Van Donge & De Roo Stadion. "Ik heb mooie jaren gehad, ben supertrots op de clubs waar ik heb mogen spelen, maar het is genoeg geweest."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl