WEER

Bbq-alarm! Dit zijn de regels en in deze Rotterdamse parken mag je barbecueën

Vrolijke taferelen in het Vroesenpark
Vrolijke taferelen in het Vroesenpark © Archief
Het wordt warm. Erg warm. Dit weekend kan het lokaal 26 graden worden. Dat betekent maar één ding: de Rotterdamse parken stromen vol met gezelligheid en met barbecues. Maar waar mag je eigenlijk barbecueën en welke regels gelden er? Rijnmond zocht het uit.

Mag ik in ieder park barbecueën?

Ja, dat mag. Ideaal voor barbecuefans, want er zijn legio parken in Rotterdam. Er is dus altijd wel érgens plek, en zolang je niets in brand steekt of voor heel veel decibel aan geluid zorgt, word je ook niet weggestuurd.

Zijn er uitzonderingen?

Jazeker, die zijn er ook. In het Kralingse Bos, Het Park (bij de Euromast), het Zuiderpark, het Vroesenpark en het strand bij Nesselande zijn alleen barbecues welkom in de daarvoor aangewezen barbecuezones. Zijn die vol? Dan zal je ergens anders heen moeten. In het Essenburgpark zijn barbecues verboden.

Gelden er regels voor barbecues in het park?

Je begeeft je in Nederland, natúúrlijk zijn er regels. Volgens een woordvoerder van de gemeente zijn deze regels bedoeld om het park schoon te houden. Ook moeten ze ervoor zorgen dat de gezelligheid niet uitmondt in chaos. Dus daar gaan we:
- Barbecues moeten op minimaal twee meter van bossen en struiken staan en ze mogen niet in direct contact met gras komen (pas op voor brandvlekken dus).
- Verder is open vuur verboden en moet de barbecue op een stabiele ondergrond staan
- Kooltjes moet je achteraf in de daarvoor bestemde containers gooien.
Voor de rest spreekt het voor zich: laat het park opgeruimd achter, houd rekening met kinderen en luister naar de politie, handhaving en brandweer.
Laat de boel netjes achter, want dit is dus niet de bedoeling
Laat de boel netjes achter, want dit is dus niet de bedoeling © Rijnmond

Mag je alcohol drinken in het park?

Dat mag niet altijd, zegt de gemeentewoordvoerder. Op veel plekken in de openbare ruimte mag je doorgaans niet drinken, maar in een aantal parken in de lente en zomer wel. Alcohol is het hele jaar verboden in Wijkpark Oude Westen, Centrum en in het Spinozapark in IJsselmonde. Van 1 april tot 1 oktober is het geen enkel probleem om een biertje, wijntje of iets anders te drinken in het park. Maar let op: gedraag je.

Tot hoe laat mag ik barbecueën in de parken?

Tot zo laat je wilt. Er is geen eindtijd vastgesteld voor barbecues in het park of voor gezellig op een kleedje ouwehoeren met een drankje erbij. Ook hierbij geldt: zolang je niet voor overlast zorgt, mag je lekker blijven hangen.

Welke parken raadt Rijnmond aan?

De keuze is reuze! De gebruikelijke toplocaties zijn natuurlijk het Vroesenpark, de Kralingse Plas en het strand bij Nesselande. Maak ook de parken waar minder mensen komen zijn ideaal om neer te strijken met een barbecue. Denk dan aan Park Zestienhoven, het Roel Langerakpark of het Dakpark.