LOKAAL

Stedelijk Museum telt af voor de officiële opening: van grote installaties tot de sleutels van Napoleon

Het Stedelijk Museum Schiedam is klaar voor de opening
Het Stedelijk Museum Schiedam is klaar voor de opening © SCHIE
Het grote aftellen is begonnen voor het Stedelijk Museum Schiedam. Na een lange verbouwing opent het museum op 14 mei eindelijk haar deuren, maar wij konden al wat eerder naar binnen om het eindresultaat van de verbouwing te bekijken. Van grote installaties tot de buurtplaatjes en van zelf kunst maken tot de sleutels van Napoleon, alles heeft een plekje in het vernieuwde museum.
Bij binnenkomst valt gelijk één ding op, de rode kleur van de entreehal. Die kleurrijke binnenkomst staat in schril contrast met de eerste ruimte van de solo-expositie van Zoro Feigl. De kunstenaar heeft in de eerste zaal van zijn expositie met veel ramen en licht een groot draaiend bassin geplaatst. Het kenmerkt een gedeelte van Feigl's werk, grote bewegende installaties die tot de verbeelding doen spreken. Na vijf weken hard werken in het gebouw van het museum staan de kunstwerken daar eindelijk in vol ornaat. Het eerste compliment heeft Feigl al binnen. "Een schoonmaakster vroeg me gisteren of ze haar lunch bij mijn kunstwerk mocht opeten. Dat is denk ik het grootste compliment dat je kunt krijgen."
In het werk van Feigl is, naar eigen zeggen, kunst die je moet beleven. Hij hoopt mensen door die belevenissen mensen te verrassen en wat mee te geven. "Ik hoop vooral dat het ervoor zorgt dat mensen bewuster worden van hoe je de wereld ervaart en de dingen ziet", vertelt Feigl terwijl hij op een bewegende houten vloer staat, die aanvoelt als een waterbed. "Dat je letterlijk uit balans gebracht wordt. Een ervaring die je normaal niet zo snel hebt, maakt dat je net iets anders naar het dagelijks leven gaat kijken."

Stadsgeschiedenis

Het vernieuwde museum heeft op de onderste verdieping een ruimte ingericht om zelf kunst te maken. Direct daartegenover wordt je door een diep blauwe kleur het Panorama Schiedam ingezogen. Een tentoonstelling over Schiedam die je door de stad en door de tijd neemt. Waar in één ruimte de hoogbouw, de molens ontmoet en waar het jeneververleden kennis maakt met de oergeschiedenis van de stad. "Bijvoorbeeld dit beeld van een paardje", vertelt conservator stadsgeschiedenis Merel van der Vaart. "In de jaren 50 is er in Kethel een boerderij uit de Romeinse tijd opgegraven. Dit paardje lag daar toen en komt uit het Rijnland. Dus de mensen die hier tweeduizend jaar geleden woonden hadden al contact met de rest van Europa."
Één andere, misschien wel verborgen schat, is het verhaal over de stadssleutels die voor Napoleon werden gemaakt. Toen Nederland onderdeel werd van het Franse Rijk kreeg het stadsbestuur de brief dat keizer Napoleon de stad aan zou doen. "De stad werd versiert, en er werd een set vergulde sleutels gemaakt, die aan de keizer aangeboden konden worden. Maar keizer Napoleon kwam nooit. Dus de sleutels liggen hier nog steeds."
De liefhebber die de sleutels van Napoleon of het werk van Zoro Feigl wil zien moet nog heel even wachten. Zaterdag 14 mei is het museum weer open voor bezoek.