FEYENOORD

Gemeenteraad Rotterdam: 'Huldiging van Feyenoord hoort gewoon op de Coolsingel'

De Coolsingel blijft leeg bij een eventuele huldiging, tegen de zin in van de gemeenteraad
De Coolsingel blijft leeg bij een eventuele huldiging, tegen de zin in van de gemeenteraad © Rijnmond
Bijna de gehele Rotterdamse gemeenteraad wil dat de huldiging van Feyenoord na het eventueel winnen van de finale van de Conference League gewoon op de Coolsingel wordt gehouden. Maar burgemeester Aboutaleb blijft bij zijn besluit de huldiging in de Kuip te houden. Er is een tekort aan personeel en materieel, zoals podia en schermen.
Het debat had een fel karakter. Partijen in de raad vroegen zich af of de burgemeester wel voldoende heeft gekeken naar oplossingen. De huldiging is volgens de politici hét feest van Rotterdam. Leefbaar Rotterdam-fractievoorzitter Robert Simons: "We maken veel geld vrij voor inclusiviteit. Juist een kampioenschap van Feyenoord is dat. Ik heb niet het idee dat u alles op alles heeft gezet om de huldiging op de Coolsingel door te laten gaan." D66 vindt dat na twee jaar van coronabeperkingen de balkonscène het feest is waar iedereen in de stad op wacht.
Aboutaleb zegt dat al sinds eind april is gekeken naar het organiseren van een mogelijke huldiging. De negen grote bedrijven die dit zouden kunnen doen, hebben echter aangegeven dat ze geen ruimte hebben. De agenda's zitten vol, er is te weinig personeel en door de drukte is er ook een tekort aan materieel. Andere bedrijven of zelfs de gemeente kunnen volgens Aboutaleb een huldiging waar ruim 130-duizend mensen op afkomen niet organiseren. Daarnaast is er door een ander evenement op de Coolsingel daar ook niet voldoende ruimte voor.
René Segers-Hoogendoorn (CDA) vroeg of soortgelijke bedrijven in België en Duitsland niet kunnen helpen. Leefbaar Rotterdam stelde voor de huldiging anders heel sober te vieren. De VVD stelde voor om de spelers met een bus door Rotterdam te laten rijden. Burgemeester Aboutaleb zegt dat er ook vanuit het buitenland voorlopig geen oplossing te wachten valt. Een bustoer vindt de burgemeester ook geen goed plan, in verband met de verkeersveiligheid.

Hofpleinfontein droog

Een kans op een sprong in de Hofpleinfontein lijkt ook heel klein, want de burgemeester geeft aan dat er een kans is dat er geen water in de fontein zal zijn. Aboutaleb zegt dat hij bang is voor een verkeerschaos en voor problemen met dronken mensen die in de fontein springen. Leefbaar Rotterdam probeerde nog om het centrum tijdens de huldiging autovrij te maken, maar ook dat voorstel wil Aboutaleb niet uitvoeren. Buurgemeenten hebben gevraagd of er in hun stad eventueel ook schermen kunnen komen te staan om zo de toeloop naar de Rotterdamse binnenstad kleiner te houden.
Aan het eind van het debat vroeg Denk nog of de burgemeester niet nog een laatste maal met alle partijen wil kijken of een huldiging op de Coolsingel toch nog mogelijk is. Aboutaleb heeft gezegd dat als er mogelijkheden zijn hij daar naar zal kijken. De kans dat de huldiging ergens anders dan in de Kuip zal zijn acht hij klein.

Politie in Marseille

Aboutaleb zei dat hij flink geschrokken is van het politietreden in Marseille tegen Feyenoordsupporters. De Franse politie gebruikte traangas naar de Rotterdammers toen zij voor de wedstrijd in de fanzone op het strand aanwezig waren. Toen het keihard begon te regenen zochten de supporters een droge plek.
De burgemeester zei dat hij zelf tegen de inzet van traangas is en niet begrijpt waarom het middel toch is gebruikt. Al jaren gaan bij een buitenlandse wedstrijd ambtenaren en politieagenten uit Rotterdam mee. Daarnaast krijgt de stad die de wedstrijd organiseert vanuit Rotterdam adviezen. "In de voorbereidingen is het gewoon goed gegaan. Maar niet alle adviezen zijn nageleefd. Zo waren er te weinig bussen voor het vervoer naar het stadion".
Er loopt nu een onderzoek naar de gebeurtenissen in Marseille. Aboutaleb wil daarna een brief aan de raad sturen en overleg hebben met zijn collega in Marseille of met de Franse politie. Ook naar de finale in Tirana gaan Rotterdamse ambtenaren en agenten mee. Aboutaleb zal voor het eerst ook meegaan. Hij is uitgenodigd door zijn collega van Tirana. Deze burgemeester heeft een goede band met Rotterdam en komt ook geregeld naar de stad.