OEKRAÏNE

Beschuit met blauw-gele muisjes! Familie uit Oud-Beijerland vangt Oekraïense op die vier dagen later bevalt van een zoontje

Olesia en haar zoontje David.
Olesia en haar zoontje David. © Rijnmond
Mirjam en Leander Seip-Kroon uit Oud-Beijerland werden gebeld met de vraag of ze een Oekraïens gezin van vijf konden opvangen in hun woning, waaronder de zwangere Olesia en haar ouders. Donderdag kwam het gezelschap aan en vier dagen later werd David geboren. In huize Seip-Kroon staat nu beschuit met gele en blauwe muisjes op tafel!
Toen de familie vanuit Kiev eindelijk in Nederland was aangekomen, was het een race tegen de klok. "Olesia was 40 weken zwanger toen ze aankwam, en dan heb je wel zoiets van: we moeten nu iets regelen, want het kan ieder moment geboren worden", vertelt Mirjam. "We zijn toen naar de verloskundige in Nieuw-Beijerland gegaan, die heeft Olesia en de baby nagekeken en alles was goed. Dan valt er echt een enorme last van je af. En snel daarna hadden we er een nieuwe bewoner bij!"
Leander is apetrots en kijkt met een grote grijns naar het kleine mannetje. "Het is heel mooi om dit gedaan te hebben. Ik lach van oor tot oor", vertelt hij enthousiast. "We zijn heel blij dat de bevalling goed is gegaan en we zijn trots dat deze jonge moeder hier met haar kleine David zit. "Olesia wordt gesteund door haar ouders, de vader van David is niet in beeld.

Een vertaal-app om te communiceren

De familie spreekt amper Engels dus is het een uitdaging om elkaar begrijpen. Met behulp van een vertaal-app kan worden gecommuniceerd met Olesia en de andere leden van het gezin. Haar wordt gevraagd hoe het gaat. De app heeft wat opstartproblemen, maar uiteindelijk kan Olesia haar verhaal doen: "Ik heb een goed leven in Nederland en ik ben heel blij met hoe het allemaal is gegaan."

Kraamzorg vanuit de familie

Een persoonlijke babydeskundige aan huis was gelukkig snel geregeld. Hanneke, de zus van Mirjam, is kraamverzorgster en sprong meteen bij. "Mijn zus en zwager vroegen mij: kan jij niet de kraamzorg op je nemen? Ik twijfelde geen moment, natuurlijk wilde ik hepen." En dat doet ze niet alleen: naast haar aan tafel zit Corry, de moeder van Mirjam en Hanneke, zij was ooit kraamverzorgster. "Omdat Hanneke natuurlijk al zo'n drukke baan ernaast heeft, draag ik ook een steentje bij. "Het was even wennen voor de twee omdat de communicatie wat stroef liep door de taalbarrière. "Maar omdat je zoveel liefde voor de mensen voelt, gaat het ook eigenlijk wel vanzelf", vertelt Hanneke.
De eerste dagen moesten de kraamverzorgster en de kersverse moeder ook nog wennen aan de culturele verschillen bij de verzorging van een pasgeboren baby. "Wij gebruiken de eerste dagen altijd een kruik, dat kennen ze in Oekraïne niet en vinden ze te gevaarlijk", legt Hanneke uit. "Dus we doen het met wollen dekentjes, dat houdt de baby ook goed warm. Wij hadden ook geadviseerd om direct borstvoeding te geven, maar in Oekraïne is het gebruikelijk om ook meteen bijvoeding te geven. Dus dat was even schakelen. Ook eten de moeders geen rood voedsel, omdat dat de kleur van de baby zou beïnvloeden."
Hanneke en Corry eten een beschuitje met gele en blauwe muisjes mee.
Hanneke en Corry eten een beschuitje met gele en blauwe muisjes mee. © Rijnmond

Hoe nu verder?

"Uiteindelijk is het de bedoeling dat het gezin weer teruggaat naar Kiev, maar nu kan dat nog niet want het is absoluut niet veilig," legt Hanneke uit. "Ze kunnen hier gelukkig voorlopig gewoon blijven. De vader van Olesia heeft zelfs een baan aangeboden gekregen en werkt nu overdag. Hier is hij enorm blij mee."
Hanneke en Corry vinden de zorg voor Olesia en baby David een bijzondere ervaring. "Normaal sluit je na een tijd de zorg af en draag je het over aan de verloskundige en het consultatiebureau, maar dit is voor de lange termijn. Wij zien David nu gewoon opgroeien, hoe bijzonder is dat?", vertelt Hanneke enthousiast. Ook Corry is niet van plan om binnenkort te stoppen met de zorg voor Olesia en David. "Zolang het nodig is, dan zijn we er."
Leander is apetrots op baby David
Leander is apetrots op baby David © Rijnmond