FEYENOORD CITY

Wethouder Kurvers: een nieuw Feyenoordstadion is nog steeds mogelijk

Het nieuwe stadion zoals het gepland was
Het nieuwe stadion zoals het gepland was © OMA Architecten
Het is nog niet definitief gedaan met een nieuw stadion voor Feyenoord op de plek langs de Maas, zoals vastgelegd in Feyenoord City. Dat heeft wethouder Bas Kurvers vandaag gezegd tegen de Rotterdamse gemeenteraad. Hij vindt dat de club de tijd moet krijgen nu de prijzen in de bouwwereld door het dak gaan. "De club, de supporters en ook de gemeenteraad moeten weten dat het misschien wel de laatste locatie is voor een nieuw stadion", aldus Kurvers.
De Rotterdamse gemeenteraad ging vandaag voor het eerst met de wethouders Van Gils (grote projecten) en Bas Kurvers (bouwen) in gesprek nadat Feyenoord vorige maand aangaf voorlopig te stoppen met het nieuwbouwplan. Raadsleden wilden weten waarom de wethouders in een brief naar de Raad van State toch de deur wilden open houden voor als de kostenstijgingen in de bouwwereld afnemen.
"Ik heb het woord definitief niet gehoord bij de verklaring van Feyenoord. De club laat een dubbele verklaring horen. Enig respijt is voor mij mogelijk. Wij hebben geen haast. Er komt een moment dat het wel duidelijk moet zijn of er nieuwbouw komt of niet. Laat het volgende college van burgemeester en wethouders kijken hoe lang ze Feyenoord nog de tijd geven".
Rotterdam gelooft dat een nieuw stadion nog steeds het beste is voor de club en de stad. Kurvers snapt dat nieuwbouw met de huidige prijsstijgingen niet mogelijk is. Wethouder van Gils heeft al eerder aangegeven dat blijven spelen in de Kuip ook niet voor altijd een oplossing kan zijn, want renovatie of een verbouwing is nog duurder dan nieuwbouw. Daarnaast zijn er ook problemen met de veiligheid, zo herhaalde hij vandaag nog eens. Bijvoorbeeld dat supporters op de trappen gaan zitten of dat mensen met een stadionverbod toch de Kuip binnen komen.
Denk wilde weten of de Kuip nog veilig is. Raadslid Kuzu zei dat er jaren geleden al over metaalmoeheid zou zijn gesproken. Hij wilde weten hoe de situatie nu is. Wethouder Kurvers heeft aangegeven dat er geen sprake is van acute metaalmoeheid.
De gemeente wil doorgaan met de landaanwinning. Ook al komt er uiteindelijk geen nieuw stadion. Ook voor woningen is die grond uit de rivier belangrijk. De afstand tussen de rivier en de huizen wordt dan groter worden. Dat is nodig voor de veiligheid bij een mogelijke aanvaring.

Geen falen

De Partij voor de Dieren wilde van wethouder Van Gils weten of hij en zijn collega's vinden dat ze gefaald hebben nu de nieuwbouw er (voorlopig) niet komt. Van Gils beantwoordde dat met een duidelijk: Nee. "Het voelt niet als falen. Het is hun besluit. Aan ons heeft het niet gelegen. We hebben masterplannen gemaakt en ze ook geholpen in moeilijke tijden."
Een gesprek van de club en de stadiondirectie met de gemeente over de Kuip is vooralsnog uitgesteld. De BVO en het stadion zijn nog met elkaar in overleg en er is nog geen nieuws te melden. Enkele raadsleden hebben aangegeven binnenkort een gesprek te willen met de stadiondirectie en de clubdirectie. Ook is gevraagd om duidelijkheid over de financiën van de stichting Gebiedsontwikkeling aan de Maas en of er voor de stad financiële gevolgen te verwachten zijn.

Raad van State

Rotterdam heeft de Raad van State gevraagd het bestemmingsplan van Feyenoord City niet te vernietigen, ook niet nu het nieuwe stadion er (voorlopig) niet komt. Dat zou teveel vertraging geven bij de bouw van duizenden woningen. Tegenstanders die de rechtszaak bij de Raad van State hebben aangespannen hadden wel daarom gevraagd. Het college van burgemeester en wethouders heeft de Raad van State gevraagd om nog voor de zomer een zitting te plannen. Dan kan de rechter bekijken welk deel van het bestemmingsplan intact kan blijven en of dat deel definitief kan worden. Als dat lukt, dan kunnen de (woning)bouwplannen op die locaties snel beginnen. Het is nog onduidelijk wanneer de Raad van State met een antwoord komt.