RECHTBANK ROTTERDAM

Coke, cash en corruptie: had deze agent luxueus leventje door te lekken naar criminelen?

Laptop (stockfoto)
Laptop (stockfoto) © Kaitlyn Baker | Unsplash
Bij zijn aanhouding heeft agent Mehmet K. 4.590 euro cash in zijn auto. Waarom zoveel geld, wil de rechter weten. "Best veel voor een loonslaaf." De verdachte heeft een simpele verklaring: "Het was voor de trouwerij van mijn broer."
Geld is een belangrijke indicatie geweest voor een groot onderzoek naar een 32-jarige hoofdagent uit Gorinchem. Via Meld Misdaad Anoniem komt een bericht binnen: agent Mehmet K. zou een luxueus leventje leiden doordat hij politie-informatie verkoopt aan criminelen.
Wat vaststaat: de Gorcummer heeft ‘extreem vaak’ in de politiesystemen gekeken. Tussen 2016 en 2020 meer dan 60 duizend keer. Dat zegt op zich nog niets, maar opvallend is wel dat het 3 duizend keer buiten diensttijd gebeurt. De agent heeft dan vrij, is op vakantie of zit ziek thuis. Het gaat om het natrekken van kentekens en persoonsgegevens. Ook opvallend: het is steeds van mensen uit onderzoeken waar hij niet zelf bij betrokken is als politieman.

Kentekens voor criminele milieu

Tijdens de zitting donderdag in Rotterdam licht de officier van justitie één geval eruit. Onder de codenamen 'AQX' en 'Bobo' converseren twee mannen over kentekens die snel nodig zijn in het criminele milieu. Voor 500 euro per kenteken. Volgens justitie wordt onder meer informatie opgevraagd van een man die later ruim elf jaar cel krijgt.
Justitie zegt deze zoekacties te kunnen koppelen aan Mehmet K. Kent hij AQX? "Vaag, het was een jongen van de straat". De man zou later bij een verkeersongeluk omkomen. Tegen Bobo loopt nog een onderzoek.

15 duizend euro verdiend

Justitie heeft uitgerekend dat de ex-agent in ieder geval 15 duizend euro verdiende met het verkopen van geheime informatie. Dat zal nog op een aparte zitting worden teruggevraagd. Voor nu geldt de strafeis: twintig maanden cel, waarvan vijf voorwaardelijk. "De integriteit van politie en justitie zijn ernstig geschaad." Ook zou hij acht jaar lang geen publieke functie mogen uitoefenen.
Mehmet K. ontkent alles. "Ik ben gewoon betrokken en nieuwsgierig, daarom heb ik ook in mijn vrije tijd wel eens wat zitten opzoeken."
Hoe kan het dat het onderzoeken betrof waar hij zelf niets mee te maken had? Dat is officieel streng verboden. "Als ik wachtcommandant was, zocht ik het voor anderen op. Dat gebeurde sowieso bij de politie: dat je voor elkaar dingen opzoekt. Dit klinkt misschien choquerend, maar dat is wel zoals het eraan toegaat", zegt K.

Snuifgeluiden in de auto

Ook kon het gebeuren dat zijn computer of laptop nog aanstond terwijl hij naar het toilet ging en dat een collega dan op zijn inlog het systeem raadpleegde, zegt hij. Hij heeft geen namen willen noemen van vroegere collega’s die hij heeft geholpen.
Zijn advocaat, Anand Jhingoer, zegt dat er misschien een begin van bewijs is, maar niets feitelijks. "Cliënt is afgeluisterd, zijn huis en auto zijn doorzocht en het heeft niets opgeleverd. Ook niet één ontmoeting met AQX of Bobo." Hij omschrijft de verdachte als 'een zeer goede, bekwame agent'.
Het afluisteren gebeurde in de Audi A3 van de Gorcummer. Daar werd vooral 'gesnuif' gehoord, zegt justitie. Zeven keer per dag wel. Het zou duiden op regelmatig cocaïnegebruik.

Geen juiste moraal

Bij de doorzoeking van de auto waarbij het cash geld werd gevonden, stuitte de recherche ook op dertien 'ponypacks' met cocaïne. In totaal 1,3 gram. De verdachte heeft toegegeven dat hij wel eens cocaïne heeft gebruikt. "Maar zeven keer snuifgeluiden zegt natuurlijk niets."
Voor justitie is het verhaal van de drugs de bevestiging dat de man niet de juiste moraal had voor de politie, het zou passen bij zijn status als 'corrupte diender'. De rechter doet op 25 mei uitspraak.