DE VERDIEPING

Podcast! Schrijver Ernest van der Kwast maakt zich zorgen over Rotterdam: 'Bang dat de stad uit elkaar groeit'

Schrijver en columnist Ernest van der Kwast beleefde zijn grote doorbraak met zijn roman Mama Tandoori. De veelzijdige Rotterdammer is een uur lang te gast in het interviewprogramma ‘De Verdieping’.
Van der Kwast houdt niet bepaald van stilzitten; letterlijk niet. Zo greep hij de coronacrisis aan om al hardlopend zijn nieuwste boek langs te brengen bij zijn klanten. Het zijn maar een paar wapenfeitjes van Van der Kwast, die ook bekend is van zijn serie ‘Ode aan de Rotterdammer’. Vijf jaar lang bracht hij iedere maand een ode aan iemand die kleur geeft aan de stad Rotterdam. Rijnmond verfilmde een aantal van die odes.

Maatschappelijke betrokkenheid

Van der Kwast doet vrijwilligerswerk bij 'Rotterdamse Douwers', maakt onderdeel uit van een klankbordgroep van burgemeester Aboutaleb en heeft een eigen talkshow waarin kunst en cultuur, politiek en stadsontwikkeling en 'de gewone Rotterdammer' centraal staat.
Van der Kwast maakt zich zorgen over de ontwikkelingen in Rotterdam; is bang dat de stad 'uit elkaar groeit'. "De verschillen worden steeds groter. Ik vind het vervelend om te zien dat sommige mensen zo weinig hebben en worstelen".

Rutte

Gevraagd naar politieke ambities om het tij te keren, is Van der Kwast duidelijk: daar is hij te emotioneel voor. "Ik zou bijvoorbeeld geen geduld met Mark Rutte hebben. Ik snap niet dat die man daar nog zit. Die kan zich in zijn veel te grote bubbel niet inleven om te weten wat armoede is, wat het is om een andere kleur te hebben. Na het toeslagenschandaal weer terugkeren en eigenlijk die problemen voort te laten bestaan. Ik zou de minst geschikte persoon zijn voor de politiek. Ik zou hem te lijf gaan".

De rust van Johnny Cash

Hoe is het nu met Ernest van der Kwast? En hoe komt dat muzikaal tot uitdrukking? Welke platen heeft hij meegenomen? "Na mijn drukke leven zie ik een bestaan als Johnny Cash. Dat je de ruimte, de tijd en de rust: dat je dat uiteindelijk allemaal vindt".
Ontdek nog meer over Ernest van der Kwast in ‘De Verdieping’, ditmaal gepresenteerd door Casper van Eijck, die eens in de vier weken het stokje overneemt van presentator Ruud de Boer. Beluister het gesprek door de foto te swipen / op het blauwe audio-icoon te klikken.
Meer langere gesprekken beluisteren met bijzondere regiogenoten? Zoek in je podcast-app naar keuze op ‘De Verdieping met Ruud de Boer’. Klik op een van onderstaande icoontjes: