FEYENOORD

Geen huldiging op de Coolsingel? Dan moeten we die volgens Leefbaar zelf maar regelen

Uitzinnige vreugde op het Stadhuisplein
Uitzinnige vreugde op het Stadhuisplein © Maurice Laparlière
Geen huldiging op de Coolsingel? Voor veel Rotterdammers bestaat er eigenlijk geen andere plek waar Feyenoord gehuldigd kan worden. Toch blijft burgemeester Aboutaleb bij zijn besluit. Door een tekort aan beveiligingspersoneel en materiaal moet de huldiging volgens hem in De Kuip plaatsvinden.
Daarom deed Leefbaar een oproep op sociale media ‘de handen uit de mouwen te steken’ en die huldiging dan maar zelf te regelen. De reacties stromen inmiddels binnen.
Leefbaar staat niet alleen, bijna de gehele Rotterdamse gemeenteraad wil dat de huldiging van Feyenoord na het winnen van de Conference League gewoon op de Coolsingel wordt gehouden. De raadsleden nemen geen genoegen met de bezwaren van Aboutaleb. Ze stellen daarom onder meer een sobere huldiging op de Coolsingel of een bustour van de spelersselectie door de stad.
Robert Simons van Leefbaar over zijn oproep om de huldiging dan maar zelf te regelen:
Leefbaar Rotterdam wil zelf kijken welke oplossingen er zijn en plaatst donderdag aan het eind van de middag een bericht op sociale media. Al binnen 24 uur na de oproep meldt zich een bedrijf dat 200 beveiligers voor de huldiging kan leveren. Een andere ondernemer zegt drie grote beeldschermen beschikbaar te hebben. Andere bedrijven bieden hekken en schermen.
Het aantal aangemelde EHBO’ers valt nog tegen, maar ook daar ziet Robert Simons van Leefbaar nog geen probleem. “Die zijn met de marathon ook altijd te vinden.” Hij zegt na een dag al heel ver te zijn in de benodigdheden voor een huldiging. “De gemeente had ook wat geregeld, maar niet voldoende. Ik denk dat als we alles bij elkaar optellen, we misschien al op driekwart zitten. Ik kan dus eigenlijk niets anders concluderen dat wat Aboutaleb als reden gaf om de huldiging niet op de Coolsingel te doen, eigenlijk onzin is”.

Verder kijken dan normaal

Volgens Leefbaar heeft de gemeente Rotterdam alleen bij de bekende bedrijven aan de bel getrokken. Na de oproep via sociale media komen de aanmeldingen vanuit het hele land. Eventueel moet er volgens de gemeenteraad ook in België en Duitsland worden gezocht. “Daar organiseren ze ook wel eens een feestje. Als je verder kijkt, dan moet het goedkomen”.
Rick Blad, medewerker van de fractie, verzamelt alle e-mails. "Er wordt actief meegedacht. Door bedrijven, maar ook vanuit de Feyenoordfans. Onze mailbox stroomt vol met berichten van fans, die zeggen; wat top dat jullie dit doen en ik ken nog wel een mannetje of een bedrijf dat iemand heeft."
Leefbaar Rotterdam geeft na het weekend de tips door aan de burgemeester, zodat hij het verder in werking kan zetten. Aboutaleb gaf aan dat hij openstaat voor tips en oplossingen. Doordat de partijen die normaliter een huldiging kunnen organiseren geen capaciteit hebben, ziet Aboutaleb geen andere partijen een evenement voor meer dan 130 duizend mensen organiseren. Ook is er door een ander evenement op de Coolsingel onvoldoende ruimte volgens de burgemeester.
Een mogelijke huldiging in de Kuip ziet Simons niet zitten. “Feyenoord staat niet elk jaar op het bordes. Dus als het zo is, moeten we als gemeente regelen dat ze op de Coolsingel terecht kunnen.” Simons wordt onderbroken door zijn collega achter de mailbox: “Er komt nu een berichtje binnen van een bedrijf die de ballonnen voor de huldiging kosteloos wil leveren. Je ziet het: Rotterdammers willen dat het feest doorgaat. Geef ze ongelijk. Het is al weer twintig jaar geleden dat Feyenoord een mooie Europese prijs won”.
Op straat is iedereen het er wel over eens waar de huldiging moet plaatsvinden:
Rotterdammers vinden dat huldiging op Coolsingel moet doorgaan