BEDREIGING

Raadslid Nissewaard stopt na doodsbedreiging: 'Ik wil geen Pim in de polder worden'

Peter van der Velden stopt als raadslid in Nissewaard.
Peter van der Velden stopt als raadslid in Nissewaard. © Rijnmond
Peter van der Velden, fractievoorzitter van de politieke partij Belang van Nissewaard, legt zijn functie neer. Hij voelt zich niet meer veilig, waardoor het Spijkenisser raadslid zijn werk niet meer optimaal kan doen. Van der Velden zou geslagen zijn tijdens de verkiezingsavond op het stadhuis. Ook zou een PVV-raadslid plannen hebben gehad hem te vermoorden.
"Het is klaar. De bedreigingen houden niet op. Ik voel me niet veilig en word ook niet gesteund door de burgemeester en door de griffie. Dan is er maar één keuze", legt de Spijkenisser zijn besluit uit.
Recent biechtte een PVV-raadslid aan hem op dat een fractiegenoot tegen haar had gezegd dat 'hij wel wist hoe ze Van der Velden zouden kunnen omleggen.' Van der Velden huivert bij die gedachte: ''De man die dit zei heeft twee keer voor mijn deur gestaan en tien keer bij mijn vriendin in Hoogvliet. Nu is hij onvindbaar. Wie weet hoe ver zijn plannen zijn? Ik heb niet de behoefte om een Pim in de polder te worden", zegt hij verwijzend naar de moord op Leefbaar-voorman Pim Fortuyn in 2002.

Leven zuur maken

Van der Velden betrad het politieke toneel van Nissewaard in 2018 als voorman van de PVV Nissewaard. Met vijf zetels had de partij dat jaar een succesvol debuut. Na meningsverschillen stapte Peter van der Velden in 2019 uit de fractie en begon met een partijgenoot de Volkspartij Nissewaard. "Vanaf dat moment ging het mis. Toen is mij door de andere PVV-leden bezworen dat ze mij het leven zuur zou maken. Dat hebben ze ook gedaan."
Allereerst meldde de PVV bij burgemeester Foort van Oosten dat Van der Velden de boel zou besodemieteren. Hij zou niet in Spijkenisse wonen, maar bij zijn vriendin in Hoogvliet. Dat leidde tot het binnenvallen van Nissewaardse ambtenaren in het huis van Van der Velden. Uiteindelijk zette de gemeente de zaak niet door, omdat niets kon worden bewezen.
"Alles was anders gelopen als de burgemeester volgens protocol mij had gevraagd waar ik woonde. Dat heeft hij niet gedaan. Ik heb ook nooit excuses gehad", zegt Van der Velden.
Daarmee was de zaak niet afgedaan. De PVV wilde dat Van der Velden alsnog werd vervolgd. De uitspraak van het Gerechtshof laat nog op zich wachten, tijdens de zitting, eind april, was de PVV afwezig.
Ondertussen had de PVV ook signalen over woonfraude door Van der Velden verstuurd naar burgemeester Aboutaleb in Rotterdam. Die liet de beschuldigingen via zijn dienst onderzoeken. De vriendin van Van der Velden werd op een late avond verrast met een huisbezoek door twee ambtenaren, die ook buren ondervroegen. Ook deze zaak werd uiteindelijk geseponeerd, zonder excuses vanuit de gemeente.
De tegenslagen weerhielden Peter van der Velden er niet van om met zijn nieuwe partij Belang van Nissewaard campagne te voeren voor de verkiezingen van maart. Op 17 maart veroverde de club 2 van de 37 zetels in de raad van Nissewaard.
"Maar op die verkiezingsavond in het stadhuis ben ik geslagen door iemand die heel vervelend deed. Daarvan heb ik aangifte gedaan. Je verwacht na zo'n voorval dat de burgemeester als voorzitter van de raad vraagt hoe het met je gaat. Of dat er iets gebeurt om herhaling te voorkomen. Ik heb niets gehoord."

'Man is onvindbaar'

Ondertussen zocht zijn oud-partijgenoot Anita Verweij (PVV) weer toenadering tot Van der Velden. Zij stapte na de verkiezingen, toen ze nog lijsttrekker was van de PVV-lijst, uit die partij. "Tijdens de gesprekken die volgden vertelde zij dat een ander raadslid wel wist hoe hij mij moest laten omleggen. Daar ben ik vreselijk van geschrokken. En ik ben er ook niet zeker van dat zoiets niet gebeurt. De beste man is voor iedereen onvindbaar. Hij is ook niet komen opdagen bij de gemeenteraad."
Van der Velden deed opnieuw aangifte. De politie volgt de zaak al een jaar via een speciale rechercheur. De kwestie ligt nu bij justitie, weet het bijna ex-raadslid.
Peter van der Velden had een actievere rol van de burgemeester en de griffier verwacht. "Dat is niet gebeurd. We hebben in al die tijd drie gesprekken gehad. Een griffier wordt geacht de raad te ondersteunen, maar in mijn geval zat hij er als secondant van de burgemeester. Meer gesprekken zijn er niet geweest, omdat ik van de burgemeester niet mijn belangenbehartiger mocht meenemen. Maar ik ben buschauffeur, de burgemeester is advocaat. Van sommige zaken heb ik minder verstand. Dan is het toch niet vreemd dat ik een adviseur wil meenemen?"

'Dank voor de inzet'

Na weken van wikken en wegen hakte Van der Velden de knoop door en stuurde hij vrijdagmiddag zijn afscheidsbrief naar de griffie. Burgemeester Van Oosten zegt in een schriftelijke reactie: "Ik heb kennis genomen van het bericht van de heer Van der Velden. Het is spijtig dat het betreffend raadslid aangeeft te stoppen met zijn werkzaamheden. Langs deze weg wil ik hem danken voor zijn inzet en ik wens zijn opvolger heel veel succes", aldus Van Oosten. Hij wil niet ingaan op de door Van der Velden genoemde redenen om te stoppen.
"Ik had niet anders verwacht, zoals ook veel partijen in de gemeenteraad niet begaan zijn geweest met wat mij allemaal is overkomen. De nieuwe partijen en hun raadsleden gingen er gelukkig wel anders mee om. De rest zit in een stramien."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl