NIEUWS

Ahmad was chirurg in Damascus en is nu verpleegkundig assistent in revalidatiecentrum Rijndam

Aline de Groot en Ahmad Mohamed, collega's in revalidatiecentrum Rijndam.
Aline de Groot en Ahmad Mohamed, collega's in revalidatiecentrum Rijndam. © Rijnmond
Syriër Ahmad Mohamed (32) was orthopedisch chirurg en trauma-arts in een ziekenhuis in Damascus. Maar toen hij vanwege de oorlog drie jaar geleden naar Nederland vluchtte, kon hij zijn beroep niet meer uitoefenen. Revalidatiecentrum Rijndam in Rotterdam nam Ahmad aan, maar niet als chirurg. Nu werkt hij als assistent van de verpleegkundigen.
In Damascus werkte Ahmad dag en nacht. "Weinig slaap. Het was heftig", vertelt Ahmad aan Rijnmond.
Na de vlucht met zijn vrouw, kind, vier zussen en ouders naar Nederland kon hij niet aan de slag als chirurg. "Je moet een BIG-registratie hebben", legt verpleegkundig manager Alina de Groot van Rijndam uit. "Dat is een registratie voor artsen en verpleegkundigen die ze krijgen als ze bevoegd en bekwaam zijn om hun beroep uit te oefenen."
Als arts uit een land als Syrië kun je je diploma niet zomaar over laten zetten naar een Nederlands diploma. Ahmad moet opnieuw door een reeks examens en testen heen. Bij elkaar duurt dat zo'n zes maanden, schat hij.

Na traject van zes maanden basisarts

Als alles goed gaat, is hij dan basisarts. Hij kan dan werken als arts in Nederlandse ziekenhuizen maar hij kan dan zijn oude beroep als chirurg nog steeds niet uitoefenen. Dat duurt wel een aantal jaar, vermoedt hij.
De Groot van Rijndam revalidatie besloot vluchtelingen te gaan werven omdat er veel hoogopgeleide mensen zijn die in hun thuisland in de zorg werkten. Terwijl er in Nederland een tekort is aan gediplomeerde verpleegkundigen en helpenden in de zorg. "Ik ben met een collega naar Vluchtelingenwerk gegaan. We hebben de handen ineen geslagen. Zij werken graag mee."
Op dit moment mag Ahmad alleen werk uitvoeren waarvoor geen BIG-registratie nodig is. Hij mag bijvoorbeeld temperatuur opnemen van patiënten. Het is een kleine taak die hij als eerstejaarsstudent geneeskunde in Damascus ook al uitvoerde. Dan is dit dus een behoorlijk stap terug in de tijd voor de Syrische chirurg.
Maar toch heeft hij er plezier in. "Ik houd van het contact met de patiënten. Dat is hier hetzelfde als in Syrië. De mensen hebben hetzelfde lichaam."
De patiënten stellen de verpleegkundige hulp van Ahmad op prijs, zegt De Groot. "De samenwerking met artsen en verpleegkundigen gaat heel erg goed, omdat hij al een medische achtergrond heeft."
Syrische chirurg Ahmad Mohamed werkt als assistent verpleegkundige in Rijndam Revalidatie tot hij als arts aan de slag kan

Vertrouwen door verstand van zaken

Patiënten hebben vertrouwen in Ahmad omdat hij verstand van zaken heeft. Ondertussen leren ze hem Nederlands, dat hij al behoorlijk goed spreekt. "Zij vertellen mij hoe ik iets moet zeggen", aldus de arts.
De Groot is van plan om dit jaar nog drie vluchtelingen met een medisch beroep aan te nemen. "Zeker nu er zo'n toestroom uit Oekraïne is."
Uiteindelijk zal Ahmad vertrekken bij Rijndam als hij elders een baan als arts kan krijgen. Maar de hoop is dat Rijndam hem in dienst kan houden door hem uit te blijven dagen, zegt De Groot. "Hij mag meedoen met het artsenoverleg over casuïstiek en opleiding volgen die zij aangeboden krijgen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl