NIEUWS

TERUGKIJKEN: Rotterdam herdenkt het bombardement 1940 - kranslegging, Aboutaleb en twee minuten stilte

Bij het beeld De Verwoeste Stad vindt op 14 mei een herdenking plaats
Bij het beeld De Verwoeste Stad vindt op 14 mei een herdenking plaats © Archieffoto: Rijnmond
Rotterdam stond zaterdag stil bij het bombardement van 14 mei 1940. Met het bombardement op Rotterdam dwong Nazi-Duitsland Nederland tot overgave. Er vielen zo'n 850 doden. Er raakten 80.000 mensen dakloos en er werden meer dan 35.000 panden/woningen verwoest.
De centrale herdenking was op plein 1940 bij het beeld 'De verwoeste stad' van Ossip Zadkine. Er werd onder andere gesproken door stadsdichter Anne Vegter, burgemeester Aboutaleb en leerlingen van basisschool 't Landje. Er werden kransen gelegd door het Korps Mariniers, Amnesty International en anderen. De klokken luidden in heel de stad van 13:29 tot 13:39. Dat was in 1940 het tijdstip en de duur van het bombardement.
Kijk hier de herdenking op Plein 1940 terug:

Andere herdenkingen in de stad

In de Laurenskerk in Rotterdam werden vanaf 09:00 uur de namen voorgelezen van alle slachtoffers van het bombardement op 14 mei 1940. De eerste spreker was Ivo Opstelten. De laatste naam werd om 12:00 voorgelezen. Aan de Statenweg in de wijk Blijdorp werd om 10.00 uur het ultimatum aan de stad herdacht. Dat gebeurde bij het monument tegenover nr. 147. Burgemeester Ahmed Aboutaleb legde hier een krans.
In de Laurenskerk Rotterdam was een interreligieuze gedachtenisbijeenkomst waarin vertegenwoordigers van religieuze en levensbeschouwelijke organisaties samen voorgaan. Kinderen staken kaarsjes aan voor de slachtoffers van het bombardement. Aansluitend was er een wandeling naar Plein 1940. Op begraafplaats Crooswijk was een kranslegging door scholieren.

Namen slachtoffers geprojecteerd op flatgebouw

Op zaterdag 14 en zondag 15 mei zullen na zonsondergang de namen van de burgerslachtoffers projecteerd worden op de gevel van de nieuwe woontoren OurDomain op de Blaak in Rotterdam. Nu eindelijk bekend is wie er zijn omgekomen in Rotterdam, is er ruimte om mensen individueel te herdenken. Van het jongste slachtoffer Clasina Wilhelmina van Druten (19 dagen) tot het oudste, Francina Bouman (91 jaar). Kinderen, timmermannen, dienstbodes, schippers, verpleegsters en huismoeders. Gewone Rotterdammers. Door de 805 namen te projecteren op OurDomain hopen we ook jongeren aan te spreken.
In het bibliotheektheater was de Hoflandlezing door Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam met als titel Kostbare vrede. Aansluitend sprak burgemeester Aboutaleb met studenten van Albeda en Zadkine, dat is onder leiding van Liesbeth Levy.