KUNST

Gevonden! Historisch Museum Den Briel toont lang verloren schilderij van Willem van Oranje

Het portret van Willem van Oranje
Het portret van Willem van Oranje © Historisch Museum Den Briel
Een portret van Willem van Oranje uit circa 1617 is teruggevonden in de collectie van een particuliere verzamelaar. Het Historisch Museum Den Briel denkt dat het om hetzelfde portret gaat dat sinds 1944 spoorloos was.
Het portret werd enkele jaren geleden al aangetroffen in Spanje, waar het werd verkocht aan een Nederlandse handelaar. Hij verkocht het weer aan een andere Nederlander. "In zekere zin is het portret weer 'thuis'", aldus het museum.
Op het portret draagt Willem van Oranje een zwart harnas met vergulde versiering. "Zo wordt verwezen naar zijn status als hoge edelman en zijn rol als legeraanvoerder van de opstandige Nederlanden." Het schilderij is redelijk klein van stuk, namelijk 30 cm hoog en 24,5 cm breed.
Michiel Janszn van Mierevelt schilderde het paneel. Hij had tussen 1611 en 1641 een groot bedrijf in Delft waar door hem en zijn leerlingen portretten werden gemaakt van vooraanstaande mensen, zoals burgmeesters en stadhouderlijke families. "Aangenomen wordt dat Van Mierevelt zelf de gezichten uitvoerde en de rest aan zijn medewerkers overliet."

Portretten voor propagandadoeleinden

Het museum heeft een vermoeden met welke reden het portret is gemaakt. Het atelier van Van Miereveld produceerde namelijk een flink aantal portretten van vooraanstaanden voor propagandadoeleinden. "In dit kader zal ook dit portretje van de prins tot stand zijn gekomen."
Het Historisch Museum heeft een primeur: het nog nooit eerder tentoongestelde portret is vanaf 12 juni tot 28 augustus te aanschouwen.